Købmænd på småøer får støtte

Indkøb af kasseapparat, palleløfter og en ny flaskeautomat er blandt de projekter i små dagligvarebutikker, som får økonomisk støtte

I sommersæsonen blander besøgende turister sig med de lokale beboere i købmandsforretningerne. Flere af dem får nu støtte til at give butikkerne et løft. Foto: Colourbox

Købmandsbutikkerne på mange af de små øer holder skruen i vandet og har ikke de store planer om at indrette smarte, trendsættende butikker.

Men flere af dem har en række lavpraktiske problemer, som de har vanskeligt ved at finde overskud til. Nu lysner det imidlertid.

Erhvervsministeriets Landdistriktspulje har nemlig besluttet at yde økonomisk støtte til købmænd på små øer, som dermed kan få orden i butiksudstyret og give butikkerne et løft.

Forpagteren af Strynøs købmandsbutik vil således modtage ca. 68.000 kr. til indkøb af kasseapparat, energibesparende LED-lys, en palleløfter og en mønttæller.

Han har siden 2016 skabt en forretning, der imødekommer kundernes ønsker og behov, og butikken er økonomisk bæredygtig.

Et projekt, der omfatter indkøb af nyt udstyr, vil skabe et endnu bedre grundlag for købmandsbutikken.

I brugsforeningen på Omø er flaskeautomaten nedslidt, og det er særligt udfordrende i feriesæsonen med de mange driftsstop.

Nu får butikken 50.000 kr. i støtte til at indkøbe en ny flaskeautomat.

Tunø Købmandsgård modtager ca. 67.000 kr. til at færdiggøre en café og udskifte køle- og frostmontrer, og dagligvarebutikken på Skarø får mulighed for at låne 300.000 kr. til at etablere lagerfaciliteter.

11 mio. kr. i støtte

44 ansøgere fra hele landet har fået positivt svar på deres ansøgninger til Erhvervsministeriets Landdistriktspulje, og tilsammen modtager de 11 mio. kr. i støtte til projekter, der skal understøtte væksten og udviklingen i landdistrikter og på de små øer.

Det lokale handelsliv, fødevarer og oplevelser er et udgangspunkt, som går igen i en stor del af projekterne. Projekterne er udvalgt af det rådgivende udvalg for Landdistriktspuljen.

Her siger formanden, Grethe Saabye:

– Det har endnu engang været meget inspirerende at se de mange gode ideer og projekter, som spirer i landdistrikterne. Det er jo et privilegium at have så mange kvalificerede projekter at vælge imellem. I udvalget har vi lagt vægt på at fordele midlerne, så de understøtter mange forskellige typer af projekter, som vi tror på kan være med til at skabe liv og virkelyst i landsbyer rundt om i hele Danmark.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siger, at der har været rift om puljen.

– Jeg er glad for at kunne give ildsjæle over hele landet støtte til at føre deres projekter ud i livet, siger han.

DEL
Forrige artikelBladsalget falder i kiosken
Næste artikelDanske Spil får konkurrenter i butikkerne
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.