Knap hver femte dansker drikker vin til aftensmaden

En nye undersøgelse af danskernes madvaner viser, at hver fjerde drikker vin eller øl til maden. De unge drikker hyppigere søde drikke

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Når danskerne dækker bord til aftensmaden, vil der ikke mindst hos de ældre generationer ofte også være vin- eller ølglas på bordet.

Madindeks 2017, der er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes madvaner, viser, at næsten hver femte dansker drikker vin til maden på en gennemsnitlig dag, mens 6 pct. drikker en øl. I weekenden er det hver fjerde, der har vin i glasset.

Mens vinen oftest findes på de ældres middagsborde, supplerer de unge maden med søde drikke som sodavand, saft, juice og energidrik. Således drikker godt hver tredje mellem 18 og 24 år en sød drik til aftensmaden, mens det gælder for 44 pct. af aldersgruppen 26-34 år. Saftevand har hverdagsstatus, mens sodavand drikkes lidt hyppigere i weekenden.

– Vin og sodavand er en markør, når danskerne skal fejre og inviterer gæster. Det søde er en tendens, som vi også ser i maden. Vi snævrer groft sagt vores smagsløg ind, og det er et kulinarisk og sundhedsmæssigt problem, siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen, som hører under Miljø- og Fødevareministeriet.

Ser man på det samlede alkoholforbrug, drikker de unge lige så meget alkohol som ældre, men de yngre drikker alkohol på andre tidspunkter. I børnefamilierne drikkes der heller ikke så meget vin til maden, som i husstande, hvor der ikke er børn med ved bordet.

På flere end halvdelen af de danske middagsborde er der vand i glassene – det supplerer  for 15 pct. vedkommende andre drikke, mens næsten fire ud af ti kun drikker vand til maden.

Det drikker danskerne på en gennemsnitsdag (i pct.):

(i undersøgelsen blev der spurgt: Hvad drak du til aftensmaden i går?)

– vand: 51

– vin: 18

– sodavand eller energidrik: 16

-mælk: 10

-sodavand: 7

– øl: 6

– drak ikke noget til maden: 4

– kaffe, te eller anden varm drik: 2

– juice: 2

 

Drikkevaner og alder hænger sammen:

– 42 pct. af de 65-80-årige drikker vin, øl eller anden alkohol til maden

– det samme gælder kun for 4 pct. af de 18-25-årige og 28 pct. af de 50-64-årige

– 44 pct. af de 26-34-årige drikker sodavand, saft eller anden sød drik til aftensmaden

– det samme gælder kun for 11 pct. af de 65-80-årige og 34 pct. af aldersgrupperne fra 18-25 år og fra 35-49 år

Madindeks 2017 er baseret på en stor spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har foretaget i juni 2017. Flere end 2000 har svaret.