Kioskers nedtur bremser op

Kioskernes nedtur blev i løbet af 2014 mindre dramatisk end forventet. Umiddelbart efter lukkelovens bortfald i 2012 lukkede kiosker på stribe, men det seneste år har kiosksektoren tilsyneladende fået pusten igen.
En opgørelse fra Retail Institute Scandinavias kædestatistikker viser, at der i 4. kvartal i år er 1.703 kiosker i Danmark. Det er blot 14 kiosker færre end samme kvartal året før, og det er en brat opbremsning i forhold til de to tidligere år, hvor der forsvandt over hundrede kiosker om året.
- Vi oplever, at der ikke lukker så mange butikker, som man havde frygtet. Der lukker butikker men ikke i den hastighed, som nogle havde forudset, siger adm. direktør Martin Schjøth i Nærbutikkernes Landsforening.
Han mener, at den nedsatte hastighed i antal lukninger skyldes, at kioskerne har været dygtige til at omstille sig til kategorier, som de kan overleve på.
- Butikkerne har nok været dygtigere end forventet til at indstille sig på de produktgrupper, de kan sælge i deres lokalområder, og det er det der holder dem i live. De finder nicher og varegrupper, som man ikke kan få i discountbutikkerne, der er den primære konkurrent på de sene lukketider og selvfølgelig også om søndagen, sige Martin Schjøth.
Nogle af de traditionelle kiosker har fundet omsætning ved at blive mere dedikerede spillebutikker.
- Særligt væddemålsspil som Oddset udvikler sig positivt, og det er en kategori, der er yderst vigtig for kioskerne. Nogle steder er der flere spiludbydere inde, og det løfter hele kategorien.
Der har helt klart været et boost i væddemålsspilkategorien, siger Martin Schjøth.
Som andre eksempler nævner han brugskunst, blomster og gavepakker, som nogle butikker har gjort til en niche i lokalområdet.
ANTAL KIOSKER
Der blev i løbet af 2014 i alt 14 færre butikker i kiosksektoren. Det reelle antal lukninger
er dog lidt større, da sektoren i årets løb fik tilført nogle ekstra butikker, da nogle mindre
købmænd skiftede til Letkøb kæden og derfor i dag tæller med i statistikken som kiosker/
nærbutikker..
Kilde: Retail Institute Scandinavia, Kædestatistikker 4. kvartal

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis