KFI: Købmændenes nedtur er afblæst

Efter lukningen af Kiwi står den frie købmandssektor til at blive stabiliseret, siger adm. direktør i KFI, Jesper Loiborg

Arkivfoto: Henrik Frydkjær

I årevis har den frie købmandssektor været præget af tilbagegang. Færre butikker og faldende markedsandele har tegnet udviklingen. Nu blæser der imidlertid nye vinde ind over de selvstændige købmænd. De kan glæde sig over, at deres position på markedet endelig tegner til at bliver stabiliseret. Det vurderer adm. direktør Jesper Loiborg, KFI Erhvervsdrivende Fond.

– Man kan godt sige, at den frie sektors nedtur er afblæst. Jeg tror, at man kommer til at se, at den frie købmandssektor faktisk vil vokse i omsætning. I og med at markedet ikke vokser ret meget, så tror jeg, at man kommer til at tage en lille smule markedsandele – ikke meget, men dog en vækst, siger Jesper Loiborg.

KFI Erhvervsdrivende Fond er en central spiller på dagligvaremarkedet, idet fonden hvert år kanaliserer millionbeløb ud til de selvstændige købmænd. Dagligvaremarkedet er i disse år præget af en flad udvikling uden vækst, og Jesper Loiborg forudser, at totalmarkedet i dagligvarehandlen i de kommende år vil være nogenlunde på det niveau, vi kender i dag.

– Det vil især være Rema 1000, som kommer til at bære en stor del af den frie sektors vækst, når man ser på de butikker, der ventes at blive åbnet i de kommende år i dagligvarehandlen. Desuden er der en pæn vækst i Meny, som efter Rema 1000 er det største enkeltbrand i den frie sektor. Der er også en stor tilvækst til Spar, da de overtager 25-30 butikker i år af tidligere Kiwi- butikker, så det er en kæde, der pludselig vokser med omkring 25 pct. i antal butikker og formentlig også med ca. 25 pct. i omsætning.

Dagrofa går mod plus

Medvirkende til den positive udvikling er også udsigten til, at Dagrofa-koncernen er ved at gøre sig fri af flere års underskud.

– Vi regner med fra 2018 at se noget, der er positivt fra Dagrofas side, siger Jesper Loiborg. Dagrofa to store aktionærer er NorgesGruppen og KFI. Jesper Loiborg ønsker ikke at udtale sig om ejerspørgsmålet, men siger om udviklingen i Dagrofa: – Vi har indtil nu brugt ganske mange penge på at absorbere det tab, som Dagrofa har haft siden 2013. Det var primært Kiwi, der var årsagen til underskuddet i Dagrofa- koncernen, siger Jesper Loiborg.

DEL
Forrige artikelNetto stopper salg af “magiske” sten
Næste artikelMange leverandørfejl i stamdata
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.