KFI: Dagrofa er inde i en positiv udvikling

Formanden for KFI’s bestyrelse, Bo Rygaard, er fortrøstningsfuld omkring Dagrofas udvikling, bl.a. fordi kæder, herunder Spar, er inde i en positiv udvikling. Foto. Helle-Karin Helstrand

Dagrofa-koncernen har gennem en årrække været et dyrt bekendtskab for KFI Erhvervsdrivende Fond. KFI fastholder det dog imidlertid som en langsigtet investering og fremhæver, at Dagrofa er inde i en positiv udvikling, ikke mindst efter lukningen af discountkæden Kiwi.

Det siger bestyrelsesformand i KFI, Bo Rygaard, i et interview med Dansk Handelsblad.

– Jeg kan sige, at vi er meget tilfredse med den udvikling, vi ser i Dagrofa, ikke mindst i vores kæder. Vi er på rette spor, siger han.

KFI’s nye årsregnskab for 2017 er som i 2016 påvirket af det negative resultat i Dagrofa- koncernen. KFI’s andel af underskuddet i Dagrofa- koncernen udgjorde 251 mio. kr. i 2017. På fem år har Dagrofa kostet KFI omkring 800 mio. kr.

Spørgsmålet til Bo Rygaard er, om ejerskabet af 42,4 pct. af Dagrofa er en god investering?

– Vi har ejerskabet i Dagrofa sammen med Norges- Gruppen, og det holder vi fast i. Det gør vi i forventning om, at vi får vendt udviklingen i Dagrofa. Gennem de sidste fem år har det været en bekostelig affære, og det skyldes bl.a., at vi ikke havde succes med Kiwi. Vi tog den helt rigtige beslutning om at nedlægge Kiwi, men det har været dyrt.

– Til gengæld står vi tilbage med et Dagrofa, der efter vores overbevisning er meget stærkere med to ben, nemlig retail og foodservice. Man kan selvfølgelig sige, at det har været bekosteligt, men vi synes, at det har været det rigtige. Vi fastholder KFI som langsigtet ejer af Dagrofa sammen med NorgesGruppen.

Velovervejet beslutning

Hvad har KFI som stor investor i Dagrofa gjort for at vende udviklingen?

– Vi har et aktivt ejerskab på linje med NorgesGruppen. I forbindelse med, at vi sidste år besluttede at nedlægge Kiwi-kæden og dermed flytte fokus, og samtidig tog Pisiffik ud af Dagrofa, fik vi en mere fokuseret strategi. I den forbindelse snakkede vi med NorgesGruppen om at ansætte en ny bestyrelsesformand, Jesper Lok, som vi er rigtig glade for.

– Vi er meget fortrøstningsfulde omkring den fremtidige rejse med Dagrofa. Vi synes, at vi har nogle kæder, Meny og Spar, som er inde i en positiv udvikling. Vi har en foodservicevirksomhed, der opererer i et marked i vækst, og hvor vi kan se nogle synergier over mod vores retailoperation. Hertil kommer hele vores logistiske setup, som vi synes er velfungerende, og hvor vi har mulighed for at servicere flere.

– Men det er da klart, at vi som ejer må konstatere, at vi ikke kunne få succes med at drive discount i Danmark. Det var derfor, vi tog beslutningen om at lukke Kiwi. Vi er dog ikke den eneste aktør i Danmark, som har vanskeligheder med discount. Derfor synes jeg, at vi tog en velovervejet, men også moden beslutning. Men det har kostet mange penge. Vi har et langsigtet ejerskab af Dagrofa, og vi er glade for at være en del af Dagrofa, men vi havde da helst været foruden, at vi havde brugt så mange penge på Kiwi.

Hvornår forventer du, at Dagrofa vil bidrage med et positivt resultat til KFI?

– Jeg vil ikke sætte et tidspunkt på. Vi forventer, at Dagrofa bliver en positiv bidragsyder inden for en overskuelig årrække. Det arbejder vi efter, men det vil ikke være ret og rimeligt at sige, at det vil ske på det eller det tidspunkt. Dagrofa har trods alt været igennem en stor turn around, siger Bo Rygaard.

NØGLETAL KFI:
Mio. kr. i 2017 (2016)
Nettoomsætning: 426 (392)
Resultat af primært drift: 238 (205)
Resultat før skat: 71 (2)
Resultat efter skat 14 (-42)
Egenkapital 3.194 (3.260)

 

DEL
Forrige artikelSalg af uensartede grøntsager skal mindske madspild
Næste artikelNyt politisk udspil skal sikre mere økologi
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.