Kaffeproducenter øver omfattende kontrol med kvaliteten

Peter Larsen Kaffe foretager talrige inspektioner og test for at forhindre svindel. Merrild Lavazza garanterer, at 100 pct. arabica produkter lever op til deklarationen

Foto: Ulrik Samsøe Figen

Den britiske undersøgelse af, at hver 10. testet arabica kaffe indeholder den billigere robusta kaffesort, er også blevet noteret med interesse af de danske kaffeproducenter. Hos Peter Larsen Kaffe i Viborg tager de dog forskningsresultatet med sindsro. Ifølge udviklings- og kommunikationschef Lars Aaen Thøgersen er fødevaresvindel en risiko, som altid er forbundet med fødevarer.

– Overalt i alle brancher og i hele verden fi ndes brodne kar, som vil forsøge at udnytte systemerne og vinde profit ved at springe over, hvor gærdet er lavest. Dette foregår ganske givet også i kaffebranchen, siger Lars Aaen Thøgersen.

Derfor har Peter Larsen Kaffe opbygget en omfattende kvalitetskontrol, der skal sikre, at den kaffe, virksomheden køber og importerer, også er nøjagtig samme kvalitet, som de danske forbrugere forventer.

– Vi foretager ca. 150 rejser og besøg om året for at foretage inspektioner og test hos producenter og værdikædeaktører. Vi har meget lange relationer med nøje udvalgte leverandører og producenter og foretager utallige laboratorietests blandt andet med smagstests af akkrediterede smagstestere, visuelle samt tekniske prøver, fortæller Lars Aaen Thøgersen.

Han forholder sig kritisk til den britiske undersøgelse, da han mener, det grundlæggende ikke er i nogen normal virksomheds interesse at vildlede forbrugere eller at indkøbe dyre kvaliteter og få en anden, dårligere kvalitet at sælge til kunderne.

– Hos Peter Larsen Kaffe indkøbes alt vores kaffe direkte fra oprindelseslandene, hvor vi kan spore kaffen helt ned til farm niveau. Vi har direkte relationer, som i mange tilfælde går årtier tilbage i tiden. Den tillid er et stærkt fundament i vores arbejde.

– Vores store fokus på certificeringer som Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ mv. sikrer os ligeledes et ekstra kontrolsystem og sporbarhedsarbejdet med posemærkning og forsegling af containere bidrager til at sikre, at de leverede råvarer stemmer overens med det indkøbte, siger Lars Aaen Thøgersen.

Giver garanti

Merrild Lavazza Danmark er datterselskab af Luigi Lavazza og her er det det italienske moderselskab, der alene foretager kvalitetskontrollen gennem hele forsyningskæden.

Peter Falk, adm. direktør for Merrild Lavazza i Fredericia, fortæller, han ikke bekendt med, at Lavazza har været udsat for snyd, eller at kaffekoncernens egenkontroller har opfanget snyd med f.eks. billigere kaffebønner blandet i dyrere kvaliteter.

Han er heller ikke bekendt med, at den nye teknik, NMR, som de britiske forskere anvender til at finde selv små mængder robusta kaffe i arabica kaffeposer, er en metode, Lavazza selv anvender i virksomhedens kvalitetskontrol.

– Vi vurderer imidlertid, at vores eksisterende kvalitetskontroller er tilstrækkelige til at sikre, at snyd ikke forekommer. Merrild Lavazza garanterer, at når et af vores produkter er deklareret 100 pct. arabica, så indeholder det 100 pct. arabica kaffe, siger Peter Falk.