Johnnys mobile osteforretning

Hver uge stiller ostehandler Johnny Brandt sin Fiat Ducato på torvet i Roskilde og sælger oste og delikatesser til mange loyale kunder.

Mobile fødevarevirksomheder skal overholde fødevarelovgivningen på lige fod med andre fødevarevirksomheder. Foto: Henrik Denman

Hver onsdag og lørdag morgen triller Johnny Brandt sin ostebutik ind på Stændertorvet i Roskilde.

I modsætning til de fleste ostebutikker er Johnnys Torveoste, som forretningen hedder, på fire hjul med en Fiat-motor i front.

Ostebilen har en bred salgsluge, hvor Johnny
Brandt kan udstille mange af sine oste, kiks og
sennep, pølser og syltetøj, Foto: Henrik Denman

Han parkerer bilen på en fast plads, hvor den er omgivet af andre varebiler, der
sælger fisk, brød, blomster og grøntsager. Og det varer ikke længe, før kunderne kommer
i en jævn strøm for at vælge blandt de mange specialoste, de kan se i salgslugen, eller
som Johnny Brandt snapt hiver frem fra et af varebilens køleskabe.

– Jeg blev ostehandler for 20 år siden, og lige så længe har jeg solgt oste hver onsdag
og lørdag på torvet i Roskilde.

Han fortæller, at han oprindeligt har arbejdet som slagter, men valgte at blive selvstændig ostehandler.

I de første år på torvet brugte han en campingvogn som butik. Når han havde parkeret sin campingvogn på torvet, åbnede han et af campingvognens brede vinduer og brugt det som salgsluge.

Da han havde nogle års erfaring, skiftede han campingvognen ud med en varebil.

– Jeg købte en Fiat Ducato varebil, men den skulle jeg have bygget op til formålet. Jeg fandt et fi rma i Frederikshavn, der ombyggede erhvervsbiler, og vi fandt i et samarbejde frem til, hvordan varebilen skulle indrettes.

Indretningen

Ostebilen har en bred salgsluge, hvor Johnny Brandt kan udstille mange af sine oste, kiks og sennep, pølser og syltetøj, og på en disk under salgslugen har en dagens gode ostetilbud stående.

Varebilen har et areal på ca. 10 kvm., og inde i varebilen står der langs den sidevæg bagtil køleskabe med et større udvalg af oste.

Gennem mange år stillede Johnny Brandt sin salgsvogn i Hvidovre på de ugedage, hvor
han ikke kørte til Roskilde. I dag er han gået på efterløn og kører kun til torvet i Roskilde.
Derfor er varebilen i dag tilstrækkelig stor til, at bilens køleskabe også kan fungere som lager.

– Min varebil er 16 år gammel, og den fungerer lige så godt i dag. Jeg passer og plejer den, og kommer der en rustplet, får jeg ordnet det med det samme.

Johnny Brandts varebil er det, som Fødevarestyrelsen kalder en mobil fødevarevirksomhed.
Det er f.eks. fiskebiler, pølsevogne, isbiler og ostebiler, og de skal overholde fødevarelovgivningen på lige fod med andre fødevarevirksomheder.

DEL
Forrige artikelAlibaba går efter 2000 Hema-supermarkeder
Næste artikelDLG investerer i Danæg
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.