International fødevareaktion afslører snyd med fødevarernes luksusmærker

Fødevarestyrelsen finder fupprodukter på danske spisesteder, men svindel med madvarer er betydeligt mere omfattende uden for Danmark

Fødevarestyrelsen fandt under sin kontrol feta-ost, der ikke var feta-ost. Foto: Colourbox

Fetaen havde aldrig set Grækenland, og bøffelmozzarellaen var lavet på komælk. Sådan lyder konklusionen fra en mindre stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen har gennemført på danske cafeer og restauranter.

Kontrollerne er en del af en verdensomspændende aktion rettet mod svindel med fødevarer. Men mens myndigheder i udlandet fandt både råddent kød, kemisk farvet tun og falsk modermælkserstatning – i alt mere end 3.600 tons farlige eller underlødige fødevarer og næsten 10 millioner liter forfalskede drikkevarer, var de overtrædelser Fødevarestyrelsens Rejsehold fandt fortrinsvis vildledende markedsføring og i den mildere ende, lyder det i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen så nærmere på i alt 70 fødevarer markedsført på menukort i cafeer og restauranter. Mere end hver tredje var ikke den mærkevare, som restauratøren hævdede. Således var der snyd med i spillet i samtlige otte feta-kontroller, godt halvdelen af 15 parmaskinke-tjek og i tre ud af syv kontroller af bøffelmozzarella.

– EU beskytter lokale fødevarer, så andre ikke kan lukrere på superbrands opbygget måske gennem generationer. Derfor er det også ulovligt at bilde sine kunder ind, at de får en særlig mærkevare uden at servere den, siger Annette Løvenkjær-Pearson fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Den fælleseuropæiske aktion, der går under navnet Operation Opson, er i år gennemført for syvende gang. Aktionen er koordineret af INTERPOL og Europol og omfattede 68 lande, herunder Danmark, der har været med siden 2011.

Se de danske resultater her

DEL
Forrige artikelZBC må uddanne bagere og slagtere i Køge
Næste artikelTjener penge på bæredygtig udvikling
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.