Hvert fjerde stykke slik er ulovligt (1)

Slikmunde kan boltre sig i billigt slik, men staten går glip af både moms og afgifter, når importen sker ulovligt. Især i København er problemet nu så stort, at branchen selv vurderer, at hvert fjerde stykke slik, solgt i København, er illegal.
Det er den danske konfekturebranche, der har sat tal på omfanget, men man ønsker ikke at kommentere på udviklingen.
Vurderingen deles af andre kilder inden for branchen.
- Jeg kan bekræfte, at vi nikker genkendende til de oplysninger, Dansk Handelsblad har om udviklingen på det illegale slikmarked, siger vicedirektør, Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd.
Ifølge kilder i branchen er det især inden for salget af slik i løsvægt, at det illegale salg er eksploderet.
Hentes i Sverige Priserne er slik i løsvægt ses i nogle butikker helt ned til 4,95 kr. pr. 100 gram, og som man siger i branchen, så er det umuligt at sælge at sælge slik i løsvægt til sådanne priser med rent med i posen.
Skat oplyser til Dansk Handelsblad, at man ikke har grundlag for at kommentere omfanget af det illegale sliksalg, da Skat ikke har gennemført analyser af omfanget af illegalt salg af slik.
Det illegale slik importeres i varebiler fra tyske grænsebutikker og især fra grossister i Malmøområdet. Hverken i Tyskland og Sverige er der afgifter på slik.
Til gengæld har de danske afgifter på chokolade- og sukkervarer oplevet en himmelflugt gennem de senere år. Indtil 2009 lå afgiften stabilt på ca. 14 kr. pr. kg, men siden er afgiften steget 73 pct. , så den nu er på 24,61 kr. pr. kg.
- Det er kun gået i den gale retning med afgifterne, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Folketinget har ellers besluttet at fjerne afgiften på sodavand, og sænke den på øl, men samtidigt stiger andre afgifter, så i 2015, vil de forventede indtægter fra afgifter på nydelsesmidler være steget med 18,4 pct. eller 2,3 mia. kr.

Resten af indholdet 
er kun for medlemmer.

Prøv 4 uger gratis