Hveranden leder holder ikke sin ferie

Mængden af ledere, der stadig har dage på feriekontoen for sidste år, er den højeste i fem år

Foto: Helle-Karin Helstrand

Mere end halvdelen af lederne på de danske virksomheder er gået ud af det netop afsluttede ferieår 2016-2017 med en portion ikke-afviklet ferie.

Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, hvor 2.176 ledere har svaret.

Undersøgelse viser, at det for de fleste lederes vedkommende er mellem én og fem ferie-dage tilbage. Hver femte leder har et plus på feriesaldoen på mere end 10 feriedage.

I tilsvarende undersøgelser gennemført de seneste fire år har andelen af ledere med ferie til gode ligget mellem 44 og 48 procent.

Den primære årsag til ikke at få holdt al sin ferie er ifølge 69 procent af de adspurgte ledere, at de ikke kunne ”passe det ind i forhold til mit arbejde”.

– Jeg plejer at sige, at før, man kan være noget for andre mennesker, skal man være noget for sig selv. Som leder er man rollemodel for sine medarbejdere og for de ledere, som eventuelt også refererer til lederen, og det kommer til at klinge meget hult, hvis lederen siger til medarbejderne, at de skal sørge for at holde ferie, mens lederen så i øvrigt selv altid er på arbejde. Det handler om det signal, man sender, og den kultur, man som leder bygger op – men helt grundlæggende handler ferie også rigtig meget om at passe på sig selv, siger Michael Uhrenholt, ledelsesrådgiver hos Lederne.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.