Prisstigninger på fødevarer bider sig fast

Priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer er steget med 3,4 pct. på et år, viser tal fra Danmarks Statistik

2018 er begyndt, som 2017 sluttede. Der er ingen vækst i dagligvaresalget - tværtimod. Arkivfoto: John Ehbrecht

Det samlede forbrugerprisindeks steg med 1,5 pct. i august i forhold til samme måned sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I juli var stigningen ligeledes på 1,5 pct. og dermed fortsætter den højeste årlige stigning i forbrugerpriserne siden december 2012 for anden måned i træk.

Prisstigningerne skyldes ikke mindst store stigninger på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, som er steget med 3,4 pct. målt fra august til samme måned sidste år.

Set fra juli til august er der dog tale om et lille fald i priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer med 0,6 pct.

Derimod er prisstigningerne af alkoholiske drikkevarer og tobak kun steget med 0,4 pct. fra august 2016 til august i år.

Samtidig med stigningen i fødevarepriserne oplever danskerne også, at det er blevet dyrere at gå ud at spise. Således har restauranter og hoteller haft en stigning i priserne på 4,9 pct. fra august sidste år til august i år. Det er den højeste prisstigning af samtlige varer og tjenester i forbrugerprisindekset.