Fyringsrunder hærger britisk detailhandel

Flere britiske detailgiganter skærer kraftigt i bemandingen på hovedkontor og lederniveau i butikkerne

Navnkundige Marks & Spencer lukker 14 butikker i England i år. Dog ikke denne. Foto: Marks & Spencer.

Januar er den grad blevet fyringssæson i Storbritannien for de store detailhandelskæder.

Både Tesco, Sainsbury’s, Marks & Spencer, og B&Q – direktør i Netto International, Michael Løves, tidligere arbejdsgiver – har varslet forskellige former for nedskæringer i begyndelsen af året, der har kostet hundreder af jobs.

Og senest er nummer fire på det britiske dagligvaremarked, Morissons, kommet ud med massive omstruktureringer, der fjerner 1500 butikschef-jobs med virkning fra april.

Til gengæld bliver der oprettet 1700 nye lavere rangerende ’junior’-jobs.

Ifølge branchebladet Retail Gazette skal der nu være færre ledere og mere kundevendt personale i Morissons butikker.

– Det er vores mål at blive bedre til at servicere kunderne med flere frontlinje-kolleger i butikkerne gennem at sørge for bedre tilgængelighed af varerne og til at hjælpe kunderne i kasselinjen, siger Morissons detaildirektør Gary Mills til Retail Gazette.

Marks & Spencer lukker butikker

Ud over lavere lønomkostninger er det imidlertid begrænset, hvor mange fællesnævnere der er for de mange forskellige fyringsrunder.

Byggemarkedskæden B&Q skærer 200 jobs på hovedkontoret i Southampton, og for Marks & Spencers vedkommende handler nedskæringerne om lukningen af 14 butikker i år med de første seks i april.

Til sammen berører lukningerne, der er et led i en større genopretningsplan for den kriseramte kæde, 468 medarbejdere.

De vil imidlertid blive forsøgt genplaceret andre steder i Marks & Spencer, der i alt tæller over 1000 butikker. 302 rummer kædens særlige miks af tøj, boligudstyr, og fødevarer, mens 684 kun sælger fødevarer.

Det britiske dagligvaremarkeds nummer to, Sainsbury’s, varslede lidt tidligere i januar en øvelse, hvor antallet af lederjobs i butikkerne bliver reduceret – igen til fordel for flere ansatte med direkte kundekontakt.

Dagen før, 22. januar, var markedsleder Tesco den første til at annoncere fyringer med en reduktion på 1700 jobs i de største butikker, hvor en stribe lederjobs i mellemlagene bliver strøget. Tesco lovede også at genplacere de berørte i andre stillinger.

DEL
Forrige artikelFlere loyalitetskort udfordrer Dankort
Næste artikelDanish Crown køber polsk fødevareproducent
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.