Fragtbilerne med fyrværkeri får travlt i år (1)

LOVGIVNING Nytårsfyrværkeri må fra i år først sælges i butikkerne fra 15. december, hvor det tidligere år har været lovligt at begynde at sælge raketter og romerlys allerede fra 1. december. Ændringen af fyrværkeriloven vil give udfordringer med logistikken, forudser fyrværkeribranchen. ²9LVNDOÁWWHGHQ samme mængde fyrværkeri på den halve tid, og det gør logistikken markant vanskeligere i år, siger direktør i Fyrværkeri Brancheforeningen, Karsten Nielsen.
Han forklarer, at det kun er specielle køretøjer, der har lov til at fragte fyrværkeri, så fragtkapaciteten er begrænset.
– Køretøjer, der kører med fyrværkeri, skal have en speciel godkendelse. Du ringer ikke bare til den lokale fragtcentral og spørger, om de har lyst til at køre med noget fyrværkeri. Logistikken kan blive den helt store udfordring i år, forklarer brancheforeningens direktør.
Lempelse i opbevaring
Fyrværkeribranchen har dog samtidig med den indskrænkede salgsperiode opnået nogle lettelser, da det til gengæld er blevet lovligt at opbevare større mængder fyrværkeri i containere.
– Vores indsigelser mod stramningen er blevet imødekommet en lille smule, så opbevaringsmængden i container ude i detailleddet er sat op fra 260 kilo til 380 kilo, og det trækker så lidt i den anden retning, siger Karsten Nielsen.
Han tvivler dog på, at det vil have nogen særlig effekt at forkorte salgsperioden i butikkerne, hvis målet er at skåne nervøse hunde og katte for bragene i begyndelsen af december.
– Sikkerhedsstyrelsens egen undersøgelse viser, at 97 pct. af det fyrværkeri, der bliver købt i butikkerne først bliver brugt nytårsaften efter kl. 20.
Så det kan vise sig at være en rigtig dårlig idé at lave mere restriktive regler for den legale branche, hvis det er det ulovlige fyrværkeri, der knalder de første dage i december og generer hundeejerne. Men det ved vi først i januar, siger han.
Samtidig med at butikkerne har fået kortere tid til at sælge fyrværkeriet, har de private købere også fået kortere tid til lovligt at fyre det af. Nytårsfyrværkeri må kun anvendes af private fra 27. december til 1. januar.