Formandsopgør lurer i Coop

De selvstændige brugsforeninger arbejder hårdt på at finde en stærk modkandidat til Coops nuværende formand, Lasse Bolander

Lasse Bolander må indstille sig på et reelt kampvalg til foråret, hvor han for tredje gang genopstiller til posten som bestyrelsesformand for Coop amba. Arkivfoto: Henrik Frydkjær

Som medlemsejet virksomhed har Coop en stærk tradition for medlemsdemokrati.

Ved de seneste valg til posten som bestyrelsesformand for Coop amba har der dog kun været den siddende formand i spil til posten, selv om alle landsrådets 124 medlemmer har mulighed for at opstille en kandidat.

I 2008 blev Lasse Bolander valgt som bestyrelsesformand for FDB, der senere smeltede sammen med Coop. Og både i 2012 og ved det seneste formandsvalg i 2015 har Lasse Bolander kunnet læne sig trygt tilbage i formandsstolen og blive genvalgt af landsrådet uden en eneste modkandidat ved et såkaldt “fredsvalg”.

Helt så let går det formentlig ikke denne gang for den siddende formand, der ved valget om fem måneder runder 10 år i formandsstolen og allerede har bebudet, at han er klar til at tage en ny tre-årig periode som bestyrelsesformand.

I hvert fald tyder alt på, at der inden længe melder sig en modkandidat på banen, der nyder fælles opbakning fra de selvstændige brugsforeninger, der driver mere end 400 af Coops ca. 1.150 butikker.

Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA) tager i øjeblikket rundt til ni regionsmøder i hele landet for at løje den aktuelle stemning blandt de selvstændige brugsforeninger. Og her har BA halvvejs gennem møderækken mødt store frustrationer i brugsforeningerne. Især over Coops økonomi.

– Der er kæmpe frustrationer over, at Coop tjener alt for lidt til, at vi både kan afdrage på vores gæld, udvikle forretningen og investere i it. Der er entydigt ytret stærk utilfredshed med den nuværende ledelse. Derfor er forventningen, at der kommer en modkandidat til formandsvalget. Men der er mig bekendt ikke fundet en kandidat endnu, så jeg kan klart afvise, at der er sat navn på kandidaten, siger Torben Jensen, formand for Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening.

Tæt parløb

Udsigten til en modkandidat ved formandsvalget i midten af april næste år, tager Lasse Bolander med sindsro.

– En af de gode ting ved Coop er, at vi er en demokratisk forening. Derfor ser jeg frem til formandsvalget til foråret, når jeg stiller op med det formål at fortsætte den modernisering af Coop, som vi er i fuld gang med, fortæller Lasse Bolander.

Igennem længere tid har centrale personer i brugsforeningerne ellers kritiseret den strategiske linje i Coop. En kritik, der foreløbig kulminerede med et brev fremsendt til Lasse Bolander i september, hvori de tre foreningsejede brugskæder meddelte, at de ikke længere kan bakke op om Coops adm. direktør Peter Høgsted.

Efterfølgende har Lasse Bolander i sidste måned selv været ude at bakke op om Peter Høgsted og understrege, at de er fælles om Coops plan og strategi.

Udover at være formand for Coop amba er Lasse Bolander også formand for Coop Danmark. Og det var netop den professionelle bestyrelse i Coop Danmark, der hentede Peter Høgsted til Coop som adm. direktør tilbage i 2013.

FAKTA:

Coop har både en professionel bestyrelse, der kun arbejder med forretningen, og en bestyrelse, der består af Coop-medlemmer, som både arbejder med forening og forretning. Førstnævnte er bestyrelsen for Coop Danmark A/S, sidstnævnte er bestyrelsen for Coop amba. I begge bestyrelser er Lasse Bolander formand.

 

DEL
Forrige artikelNetto skal åbne 195 butikker i udlandet
Næste artikelVækst i Ikeas salg af mad
Søren Tougaard
Uddannet journalist fra DJH i 2005. Har herefter blandt andet mandsopdækket detailverdenen for Retail Institute Scandinavia og senest arbejdet som selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver med fokus på detail, fødevarer og energi. Skriver nyheder, dybde og reportager.