Forbruget er fortsat på standby

Dankort-forbruget for tredje kvartal viser, at omsætningen er på niveau med andet kvartal.

Arkivfoto: John Ehbrecht

Omsætningen på dankort steg ifølge de nyeste tal fra Nets kun med 0,1 pct. fra 2. til 3. kvartal, og dermed er forbruget igen stagneret.

– Der snakkes rigtigt meget om økonomisk opsving – og det er da også rigtigt, at der er godt gang i dele af dansk økonomi, men vi har i de seneste måneder set en overraskende opbremsning i det private forbrug. Ifølge Nationalregnskabet faldt det private forbrug svagt fra 1. til 2. kvartal – og når vi kigger på indikatorerne for 3. kvartal, så er der ikke meget, som tyder på, at det private forbrug er kommet op i gear, lyder det fra Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han ser det som overraskende, at det private forbrug er gået i stå hen over de seneste måneder.

– Forudsætningen for forbrugsfremgang er ellers rigtig god. Vi har rekordlave renter, stigende boligpriser, stigende realløn og beskæftigelsesfremgang – alle faktorer trækker i retningen af, at vi finder pungen frem – men den sidder tilsyneladende godt fast i lommeulden i øjeblikket. I september kan omsætningen på dankort være påvirket af det lave bilsalg som følge af usikkerheden omkring omlægningen af bilafgifter – man kan faktisk godt købe en bil på dankort. Det er dog svært at sige, hvor stor en rolle det spiller. Dagens tal understreger desværre, at forbrugspausen hen over sommeren ikke skyldtes det pauvre sommervejr, skriver han.

Vurderingen fra Dansk Erhverv er dog fortsat, at forbruget over de kommende kvartaler atter vil stige.

DEL
Forrige artikelDF vil fjerne forhadte afgifter
Næste artikelTrekløver satser på 15 butikker i Thy
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.