Foodservice Danmark er i gang med en genopretning

Dagrofa-firmaets stærkt forsinkede årsregnskab viser et overraskende underskud på over 100 mio. kr. Nu sparkes der gang i en omfattende turnaround

Foodservice Danmark navneskift Dagrofa Foodservice
Foodservice Danmark skiftede navn til Dagrofa Foodservice i slutningen af august. Fra nytår når navneskiftet også Catering Engros og S-Engros. Foto: Dagrofa

Efter store forsinkelser kunne Foodservice Danmark i går aftes langt om længe præsentere et regnskab for 2017, der noget overraskende viser et underskud på 103 mio. kr.

Men en større korrektion af 2016-regnskabet betyder, at et overskud på 66 mio. kr. med tilbagevirkende kraft er nedjusteret til et underskud på 48 mio. kr.

Der er dog stadig tiltro til dette forretningsben i Dagrofa-koncernen. Ledelsesberetningen melder om en plan for at vende udviklingen og komme ud af 2018 med et positivt EBITDA og vækst i omsætningen.

– Der er fuld opbakning fra ejerne, og vi har iværksat en genopretningsplan for Foodservice Danmark med blandt andet fokus på operationel effektivitet, herunder en fortsat optimering af vores nye terminal i Ishøj, siger Henrik Christiansen, koncernøkonomidirektør i Dagrofa.

Læs også: Trecifret milliontab i Foodservice Danmark

Utidssvarende systemer

Foodservice Danmark har ellers været et af Dagrofas guldæg. Et frasalg af firmaet blev opgivet forrige år, fordi foodservicemarkedet er i vækst, og “vi tror på, vi kan være bedst”.

Sådan lød ordene fra daværende koncernchef Per Thau i 2017. Siden blev han sat fra bestallingen, og fungerende koncernchef Jesper Lok overtog udfordringerne med Foodservice Danmark, som har taget noget af et dyk siden sidste overskud i 2015, som dengang lød på 111 mio. kr.

Selskabet har skiftet adm. direktør to gange i løbet af et års tid og sagde i februar desuden farvel til økonomidirektør Niels Peter Habekost.

De store underskud, der nu er kommet for en dag, hænger ifølge Dagrofa bl.a. sammen med forkert ansatte værdier i selskabet.

– Foodservice Danmark har fungeret som en selvstændig enhed, hvor det har vist sig, at processer og interne kontroller ikke har været tidssvarende eller tilfredsstillende. Dette trækker tråde tilbage i tid og har blandt andet betydet korrektioner til værdien af lagre, siger Henrik Christiansen.

Læs også: Dagrofa i kamp for overskud

Treciftet millionkorrektion

Både i resultatopgørelse og balance er der nu indregnet en korrektion på samlet 114 mio. kr. fra tidligere år.

Det er især balanceposterne varebeholdninger, andre tilgodehavender og anden gæld, som trækker ned i korrektionen.

– Korrektionerne har ingen driftsmæssig påvirkning på indtjeningen i Dagrofa-koncernen i 2018, men vil blive korrigeret under egenkapitalen i  Dagrofas 2018-årsrapport, siger koncernøkonomidirektør Henrik Christiansen.