Første kvartals detailforbrug det højeste i syv år

Det gennemsnitlige detailhandelsindeks for januar-marts 2018 er det højeste for et 1. kvartal i syv år

Danskernes indkøb af fødevarer og andre dagligvarer viser kun beskeden vækst. Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

Danskerne har fået lyst til at forbruge lidt flere penge. Det afspejler sig i Danmarks Statistiks indeks over den hjemlige detailhandelsomsætning, som samlet steg med 0,4 pct. fra februar til marts korrigeret for prisudvikling og sæsonudsving.

Det gennemsnitlige detailhandelsindeks målt på de tre varegrupper fødevarer og andre dagligvarer, beklædning samt andre forbrugsgoder var i årets første tre måneder 102,7, hvilket er det højeste niveau for et første kvartal siden 2011.

Varegruppen fødevarer og andre dagligvarer steg med 0,3 pct. i marts i forhold til februar og ligger i første kvartal 2018 0,2 pct. over fjerde kvartal 2017.

Behersket optimisme 

Trods den positive udvikling i danskernes forbrug er der ingen udsigt til en voldsom acceleration, der peger i retning af en ny forbrugsfest.

“Detailsalget var overordnet set pænt stigende gennem 2017 – godt trukket på vej af en positiv beskæftigelsesudvikling og reallønsvækst. De privatøkonomiske forudsætninger der kan være med til at skabe vækst i detailsalget er også at finde her i 2018. Men signalerne fra detailsalget har været lidt blandede her fra starten af 2018. Vi skal helt hen til årets tredje måned, før vi ser en månedlig vækst i det danske detailsalg og kombineret med tallene fra omsætning på Dankort, er det ikke ligefrem fordi, at vi ser tegn på, at forbruget buldrer derudaf”, lyder det i en kommentar fra Jonas Meyer, økonom i Dansk Erhverv.

DEL
Forrige artikelDyrevelfærd sælger i Coop
Næste artikel7-Eleven kårer kædens bedste købmænd
Søren Tougaard
Uddannet journalist fra DJH i 2005. Har herefter blandt andet mandsopdækket detailverdenen for Retail Institute Scandinavia og senest arbejdet som selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver med fokus på detail, fødevarer og energi. Skriver nyheder, dybde og reportager.