Fødevarestyrelsen kigger på slagtekyllinger

I 2014 var hver tredje kontrollerede kasse eller lastbil beskidt med fjer og gødningsrester.

foto: Colourbox

Det skal ikke koste brækkede vinger, når kyllinger bliver indfanget til slagtning. Men for to år siden, da Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold tjekkede indfangningen, skete det for godt én procent af kyllingerne.

Derfor indleder styrelsen nu en række tilsyn, der skal tjekke, om det foregår efter bogen, når kyllingerne bliver samlet ind og læsset på lastbiler.

Kontrolbesøg

Fødevarestyrelsen vil på besøgene også se på, om transportkasser og lastbiler er rene, inden kyllingerne skal ombord. I 2014 var hver tredje kontrollerede kasse eller lastbil beskidt med fjer og gødningsrester. Hvis gødningsrester indeholder f.eks. fugleinfluenza, vil der være risiko for smitte til danske kyllingestalde.

Tilsynene kører resten af efteråret 2016. Resultater ventes til foråret 2017.

– I Danmark indfanges ca. 114 mio. danske slagtekyllinger årligt, hvoraf de ca. 100 mio. slagtes i Danmark og de øvrige eksporteres levende til slagtning i EU (især til Holland og Tyskland).

– Indfangningen foregår hovedsageligt med fangemaskiner, men økologiske kyllinger bliver håndindfanget, og det samme gør kyllinger, der skal eksporteres til slagtning i udlandet og økologiske kyllinger.