Fødevarepriser i stor stigning

Fødevarepriserne er steget 3,9 pct. på et år. Især mejeriprodukter, frisk fisk samt frugt og grønt er blevet markant dyrere herhjemme

Priserne på mælk og smør er steget med næsten 14 pct. på et år. Foto: Colourbox

Mens forbrugerpriserne samlet set er steget med 1,5 pct. på et år, er det blevet væsentligt dyrere for de danske husholdninger at købe fødevarer i dagligvarebutikkerne.

På et år er de hjemlige fødevarepriser således steget med 3,9 pct., viser forbruger- og nettoprisindekset fra Danmarks Statistik for oktober.

Allerstørst har stigningen været på olivenolie, der er steget med lidt over 16 pct. på et år, men også de allerstørste mejerivarer er blevet over 10 pct. dyrere sammenlignet med oktober sidste år.

Mælk og smørpriser stiger 
Den europæiske smørmangel er ikke overraskende slået igennem på prisen, der er steget med 13,7 pct. mens fedtfattig mælk er steget med 13,9 pct.

Også priserne på frisk fisk er steget med godt 11 pct., mens frisk frugt og grønt er blevet henholdsvis 9,9 og 10,4 pct. dyrere for forbrugerne.

I den anden ende af skalaen er ris, alkoholiske læskedrikke og babymad blandt de kategorier, der er faldet mest i pris over det seneste år, viser tallene fra Danmarks Statistik.