Fødevarepriser steg med 1,6 procent

Et generelt lavt inflationsniveau betyder en pæn fremgang i danskernes realløn

Danskernes lønstigninger overstiger inflationen og har givet flere penge til rådighed. Arkivfoto: John Ehbrecht

Priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer steg med 1,6 pct. i januar 2018 sammenlignet med januar 2017. Stigningen den seneste måned fra januar til december er dog kun på 0,1 pct, viser forbrugerprisindekset fra Danmarks Statistik.

Det samlede forbrugerprisindeks steg 0,7 pct. i januar i forhold til samme måned sidste år. I september sidste år toppede de årlige forbrugerprisstigninger med 1,6 pct. Siden har stigningen i prisindekset været aftagende, hvilket hænger sammen med lavere priser på varer og tjenester. Set under et er priserne på varer faldet med 0,7 pct. over det seneste år.

Prisen på alkoholiske drikkevarer steg ganske svagt med 0,7 pct. fra januar 2017 til januar i år. Set over den seneste måned er prisen på især vin steget, hvilket er årsag til prisstigningen på 1,7 pct.

Fremgang i realløn

Den lave inflation betyder, at der det seneste år har været en fremgang i danskernes realløn, fremhæver Dansk Erhverv.

– Vi kan også se, at lønnen er steget betydeligt mere end priserne i løbet af det sidste år – nemlig 2,3 pct. (3. kvartal 2017 sammenlignet med 3. kvartal 2016). Det betyder, at der i løbet af det seneste år har været fremgang i reallønnen. Det giver gode privatøkonomiske forudsætninger for fremgang i det private forbrug, skriver økonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver i en kommentar.

Ifølge beregninger fra Dansk Erhverv betyder inflationen for en almindelig husholdning med to voksne og to børn og en årlig indkomst på 730.000 kr. før skat, at rådighedsbeløbet bliver udhulet med ca. 2.400 kr. på årsbasis. Heraf skyldes de 900 kr. alene prisstigninger på fødevarer, drikkevarer og tobak.

Tages der højde for lønstigningen betyder det dog, at en almindelig familie samlet vil opleve fremgang i rådighedsbeløbet på ca. 7.600 kr., ifølge Dansk Erhverv.

 

DEL
Forrige artikelFDB Møbler åbner eksportafdeling
Næste artikelOlivenolie topper prisstigninger
Søren Tougaard
Uddannet journalist fra DJH i 2005. Har herefter blandt andet mandsopdækket detailverdenen for Retail Institute Scandinavia og senest arbejdet som selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver med fokus på detail, fødevarer og energi. Skriver nyheder, dybde og reportager.