– Der er dagligvarer nok til i hvert fald seks uger i butikker og på lagrene, og der er mange flere på vej.

Sådan lød meldingen fra Coops topchef Peter Høgsted på dagens pressemøde, hvor også fødevareminister Mogens Jensen (S), Dagrofas topchef Tomas Pietrangeli og Salling Groups Per Bank deltog.

Se pressemødet her (begynder ca. 10 min inde).

Nu skal der fokus på, at forbrugerne overholder en række regler, der skal forhindre, at kunderne smitter hinanden og personalet i butikkerne, lød det fra fødevareministeren.

Der skal holdes afstand – ikke mindst ved kasselinjen, hvor langt de fleste dagligvarebutikker nu er i gang med at sætte afstandsmarkeringer op.

Læs også: Streger på gulvet skal få kunderne til at holde afstand ved kassen

Dernæst skal kunderne sikre, at de har rene hænder før og efter indkøbsturen.

Ikke nok handsker

På spørgsmålet om, hvorfor butikkerne ikke tilbyder kunderne handsker, svarede Per Bank helt lavpraktisk:

– Vi har 5 mio. kunder om ugen , og det samme har Coop. Så mange handsker kan vi ikke skaffe. I øvrigt kan man også tage en hånd med handske op i ansigtet, og så er hjælper handsken ikke; det vigtige er håndhygiejnen, sagde Per Bank.

Ifølge Per Bank er den hamstring, som dagligvarehandlen oplevede for en lille uge siden, da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned, overstået.

Indkøbsmønstret har ændret sig, så kunderne kommer i butikkerne færre gange og køber mere ind på indkøbsturen. Kundestrømmen er i højere grad spredt over hele dagen, nu da mange er hjemme, fortalte Per Bank.

På spørgsmålet om, hvorfor man ikke sikrer de svage borgere og de ældste ved at åbne en time alene for dem, svarede Tomas Pietrangeli, at butikkerne under Dagrofa har mange forskellige lokale tilbud til kunderne om at bringe varer ud.

Rygtet om, at ministeren på pressemødet ville varsle en lukning af den øvrige detailhandel samt cafeer og restauranter, blev manet til jorden – i hvert fald i første omgang.

Fødevareminister Mogens Jensen holdt fast i, at pressemødet alene drejede sig om dagligvarehandlen.

Læs også: Fødevareminister: Flere tiltag kan komme