FødevareDanmark: Udbudsfejl må få konsekvenser for SKI

FødevareDanmark har hele tiden hævdet, at det udbud, der nu er annulleret af klagenævnet, var i strid med intentionerne i udbudsloven

Illustration: Colourbox

Hørkram Foodservice vandt i efteråret 2016 et udbud fra SKI, Staten og Kommunernes Indkøbs service. Men Klagenævnet for Udbud har nu givet konkurrenten Dansk Cater medhold i, at aftalen på flere punkter strider mod reglerne, og nu skal den annulleres.

Klagenævn annullerer fødevareaftale til et mia.-beløb

Dansk Cater er dog ikke den eneste, der ser problemer i SKIs håndtering af det udbud.

FødevareDanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren, mener, at hele udbuddet var i strid med intentionerne i loven om udbud. Loven blev ændret i 2016, således der kom mere vægt på, at små og mellemstore virksomheder havde mulighed for at være med. Det skulle ske via delkontrakter.

I udbuddet, der samlet har en værdi på 1,6 mia. kr., var det dog krævet, at en leverandør skulle levere hele fødevaresortimentet, hvorfor det ikke lagde op til, at mindre virksomheder bød ind.

Går til politikerne

Ifølge FødevareDanmark var SKI helt bevidst om, at mange virksomheder blev udelukket.

“Af sagen fremgår imidlertid meget tydeligt, at SKI selv foretog en ”analyse”, der konkluderede, at ”leverandørfeltet til storkøkkener er begrænset til de tre store grossister. Laget af mellem- og små virksomheder har ikke størrelse og logistik til at levere til en landsdækkende aftale”, lyder det fra FødevareDanmark.

Organisationen mener derfor, at “Klagenævnets afgørelse er en overordentlig alvorlig kritik af SKI og af hele SKI’s tænkemåde i forhold til offentlige udbud. Derfor bør denne afgørelse ikke alene få store konsekvenser for det omhandlede udbud, men også for SKI som sådan.”

FødevareDanmark vil nu i dialog med erhvervsminister Brian Mikkelsen, Erhvervsudvalget og de politiske partier om sagen.

DEL
Forrige artikelAldi vil være mere bæredygtig
Næste artikelLeverandører trækker Lidl i retten
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.