Finanslov lægger op til flere nedskæringer på uddannelse

De senere års besparelser på 2 pct. om året skal fortsætte frem til 2022, og det bekymrer erhvervsorganisation. Flertal uden om regeringen vil frede erhvervsskolerne

Finansminister Kristian Jensen (V) har netop landet en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti. Foto: Finansministeriet

I det nye udspil til finansloven for 2019, som regeringen fremlagde i går, blev det bl.a. kendt, at man ønsker at fortsætte de 2 pct.-besparelser, der de seneste år har været på uddannelsesområdet.

Det bekymrer bl.a. SMVdanmark, erhvervsorganisationen for små og mellemstore virksomheder.

– Det er tilladt at tænke langsigtet, når manglen på faglært arbejdskraft for længst har nået et niveau, hvor den truer vores konkurrenceevne over en bred kam. Derfor er det brandærgerligt og historisk dårlig timing, at regeringen fortsat nedprioriterer erhvervsuddannelsesområdet. Det er den helt forkerte medicin og svarer til at sondeføde en underernæret patient med slankepiller”, siger Dorte Kulle, uddannelsespolitisk konsulent i SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Dansk Erhverv så også gerne, at besparelserne på erhvervsuddannelserne bliver stoppet med den nye finanslov.

Besparelser og støttekroner

Regeringen lægger op til, at den årlige besparelse på blandt andet erhvervsuddannelserne skal fortsætte frem til 2022.

Til gengæld bliver der afsat en pulje på 600 mio. kr. årligt i 2019-2021 til blandt andet tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, universitetsuddannelser og erhvervsuddannelserne.

Netop dette greb har fået et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten til at skyde regeringens forslag ned.

– Regeringen tager og giver en lille smule tilbage. Man skulle tage at afskaffe besparelserne, så sektoren ved, hvad den har at gøre godt med. I det samlede billede er der størst behov for at flytte elever over på erhvervsuddannelserne. Derfor er det vores førsteprioritet, siger Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind til Altinget.

Knap 20 pct. af de unge vælger i dag en erhvervsuddannelse. Den seneste rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, viste i foråret, at det stadig er svært at rekruttere butiksassistenter.

Læs også: Finansloven: 135 mio. kr. til grænsehandelspakke