Faldende trend i dagligvaresalget fortsatte i januar

2018 er begyndt, som 2017 sluttede. Der er ingen vækst i dagligvaresalget - tværtimod. Arkivfoto: John Ehbrecht

Der er ingen opmuntring til dagligvarehandelen i helt nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at omsætningen i dagligvarebutikkerne også i 2018 er trængt.

Ifølge det nyeste detailomsætningsindeks lå salget af fødevarer og andre dagligvarer i januar 0,9 pct. lavere end januar 2017, når man korrigerer for prisudviklingen.

Tilbagegangen er dog mindre, når man ser samlet på tremåneders-perioden november 2017 til og med januar i år  – 0,3 pct.

Andre dele af detailhandelen klarer sig imidlertid bedre, så det samlede detailsalg steg i januar med 1,6 pct. sammenlignet med januar 2017.

Hos Dansk Erhverv vurderer økonom Jonas Meyer dog, at handelen slet ikke får det fulde udbytte af det aktuelle opsving i økonomien.

– Selvom det økonomiske opsving i Danmark udvikler sig pænt, så er detailhandel en af de brancher, som er strukturelt udfordret, hvilket den generelle udvikling i detailomsætningsindekset også viser. Niveaumæssigt ligger indekset en del lavere end under det økonomiske opsving i 00’erne. Nogle af de strukturelle udfordringer som danske butikker kæmper med i dag er eksempelvis, at vi i dag i højere grad prioriterer forbrug af tjenester (rejser, spise på restaurant mv.). Derudover benytter vi os i stigende grad af internettet, når der skal gøres køb – tidligere foretog vi næsten alle vores køb i en fysisk butik. Da internethandlen i nogen grad foregår på udenlandske netbutikker, så kommer salg via nettet kun delvist danske butikker til gavn, siger han.

 

DEL
Forrige artikelDiscountkæde mobbes for lille prisfald
Næste artikelOffentlig indkøbscentral anker afgørelse om milliardudbud
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.