Fair samhandelsbetingelser kan blive uden de største aktører

Det er endnu uvist, om multinationale leverandører og detailkæder bliver omfattet af EU-Kommissionens forslag om at nedbringe urimelige handelspraksis i EU

Foto: Unilever

EU-Kommissions forslag, der skal nedbringe urimelige handelspraksis i EU’s fødevareforsyningskæder, er snart på trapperne, men endnu mangler en stor knast.

Det er nemlig endnu uvist, hvorvidt forslaget også skal omfatte de store multinationale leverandører og detailkoncerner rundt omkring i EU, skriver mediet Euractiv.

Ifølge mediet mener industrien ellers, at det vil være diskriminerende, hvis ikke de store virksomheder bliver omfattet af lovgivningen, og flere EU-parlamentsmedlemmer presser i øjeblikket på for at inkludere de største aktører i direktivet.

I april i år præsenterede EU-Kommissionen det længeventede første forslag til et direktiv, der skal tackle udfordringerne med urimelig handelspraksis i fødevareforsyningskæden fra landmand til detaillist.

Blandt de forslag, der skal sikre bedre samhandelsbetingelser for især de små og mellemstore fødevareproducenter, er blandt andet at forbyde sene betalingsvilkår og aflysninger af ordrer i sidste øjeblik.

FoodDrinkEurope er positiv

Ifølge EU-Kommissionens oplæg skal de nye forslag sikre landmændene og de små og mellemstore fødevareproducenter bedre sikkerhed og betingelser.

En tidligere undersøgelse fra de europæiske landmænd viste, at landmændene i snit kun modtager 21 pct. af varens pris, mens 28 pct. går til forarbejdningsindustrien og 51 pct. til detailhandlen.

FoodDrinkEurope, der repræsenterer fødevare- og drikkevareproducenter i EU, hilser EU-Kommissionens udspil velkommen, og ser det som et skridt i den rigtige retning mod en mere fair og bæredygtig fødevareforsyningskæde.

Hubert Weber, leder af FoodDrinkEurope og Mondelez International i Europa, siger til Euractiv, at forslagene har potentiale til, at der kommer en minimumstandard af harmoniseringer i EU.