Færre salgselever får læreplads

Langt de fleste uddannelsesaftaler indgås med de store varehuse og discountbutikkerne

Infografik: Ulrik Samsøe Figen

Lige knap 3000 unge har i året første tre kvartaler fået en læreplads som salgsassistent i detailhandlen. Det er et fald på 4 pct. sammenlignet med 2016, da 3111 unge indgik en uddannelsesaftale med en butiksejer.

I alt er 5699 unge i praktik i en butik med udgangen af september, mens 767 er i skolepraktik. Det viser tal fra det merkantile Uddannelsesnævnet.

Mængden af unge, der er i skolepraktik, er betydeligt lavere end sidste år, da to hold på grund af erhvervsskolereformen skulle i praktik på samme tid. Og i de første tre kvartaler af 2017 er tilgangen til skolepraktik kun 1088, mens den sidste år lå på 1548.

Færre aftaler i discount

Det er de store varehuse som Bilka, Kvickly og Salling, der sammen med discountbutikkerne står for langt de fleste praktikanter i dagligvarebranchen, viser tal fra Uddannelsesnævnet.

Således har den gruppe, der i Danmarks Statistik hedder ”anden detailhandel fra ikke-specialiserede forretninger” sammen med discountbutikker indgået i alt 5031 uddannelsesaftaler i årene fra 2011 til 2016.

I samme periode har købmænd og døgnkiosker, servicestationer og supermarkeder kun taget 2262 elever. Mens varehusene og supermarkeder har øget antallet af elever de seneste år, har discountbutikker indgået færre aftaler.

I februar i år var det butikker med mellem 11 og 20 ansatte, der havde flest elever, nemlig 1355.

DEL
Forrige artikelArla skal hjælpe med ethiopiere med yoghurt-produktion
Næste artikelØgede investeringer i fødevarebranchen
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.