Tidligere Coop-chef angriber vederlag til Fournais under valgkamp

Tidligere Coop-chef og potentiel formandskandidat opfordrer Lars Fournais til at trække sit kandidatur, da han modtager vederlag under valgkampen. Fournais overvejer injuriesag

Christian Christensen er nu officiel kandidat til formandsposten i Coop. Foto: Christian Christensen

Med 1,7 mio. medlemmer, 40.000 medarbejdere og langt flere ex-medarbejdere er Coop en forening og en forretning, som mange danskerne har en holdning til.

Midt under formandsvalget til Coop Amba møder den østjyske erhvervsmand Lars Fournais nu voldsom kritik fra den tidligere Coop-chef Christian Christensen, der frem til september 2017 var ansvarlig for lokale varer i Coop.

Overfor Dansk Handelsblad bekræfter Christian Christensen, at han stiller sit kandidatur til rådighed til formandsvalget i Coop, men endnu er han ikke officiel kandidat.

I den lille lukkede Facebook-gruppe “Alle os der ejer Coop, SuperBrugsen, Kvickly, Irma, Fakta og DagliBrugsen” langer Christensen ud efter Fournais kandidatur og opfordrer den østjyske erhvervsmand til at trække sig fra formandsvalget.

I Facebook-gruppen og på mail har Christian Christensen stillet spørgsmål til Lars Fournais kandidatur til Søren Tang Sørensen, formand og talsmand for Brugsforeningens Arbejdsgiverforening (BA), og Jan Lundsgaard, formand for SuperBrugsens Kædeforening, om hvorvidt Lars Fournais er blevet betalt for at stille op til formandsposten i Coop – og i bekræftende fald hvor meget og på hvilke præmisser.

I selv samme opslag nævner Christian Christensen, at beløbet på “vandrørene” til Lars Fournais er 500.000 kr., men det beløb afvises efterfølgende af Jan Lundsgaard.

”Vi kan afkræfte din påstand om, at Lars Fournais er ”betalt” for at stille op til formandsposten i Coop Amba. Der er indgået en aftale om vederlag for de udgifter og den ressourceanvendelse, som Lars Fournais ekstraordinært påtager sig henover disse måneder. Beløbet er naturligvis ikke et offentligt anliggende, men vi kan – med forventning om at du ikke længere udbasunerer relativt løse påstande om Lars Fournais og hans person – orientere dig om, at beløbet er i et markant lavere leje, end den sum, du antyder at have hørt”, lyder svaret fra Jan Lundsgaard tilbage til Christian Christensen.

“Gun for hire”
Selv om Lars Fournais alene får vederlag, mener Christian Christensen, det strider så meget imod Coops grundprincipper, at den østjyske erhvervsmand bør trække sig ud af valgkampen.

For om man kalder det vederlag eller ressourceanvendelse, er ifølge Christensen ord for det samme, nemlig at Fournais er blevet betalt for at være kandidat.

– Det har ikke noget med Lars Fournais som person at gøre, men det har i den grad noget med vores holdning til fællesskab i Coop at gøre. Når man køber en “gun for hire” for at få sine synspunkter øverst på dagsordnen, så er vi ovre i en amerikansk valgkamp, og det er langt fra hjertet i Coop, som jo handler om fællesskab, fælleseje og sammenhold, siger Christian Christensen til Dansk Handelsblad.

Kommunikationsrådgiver Kresten Schultz Jørgensen, der fungerer som rådgiver for Lars Fournais under valgkampen, oplyser til Dansk Handelsblad, at Lars Fournais ikke har tænkt sig at trække sit kandidatur, men derimod overvejer en injuriesag imod Claus Christensen.

Der er valg til Coop Amba den 14. april.

Her er det alene Coops landsråds 124 medlemmer, der stemmer om, hvem der skal være Coop-formand de kommende fire år.

Indtil videre stiller den nuværende formand Lasse Bolander op i et felt, der tæller Lars Fournais samt Mikkel Irminger Sarbo, der er nuværende medlem af Coop Ambas bestyrelse.

Opstillingen af kandidater skal ske inden 24. marts.