Europas giganter taber terræn blandt verdens største

Onlinegiganten Amazon er rykket op som nummer seks i en ny udgave af Deloittes liste over verdens 250 største detailvirksomheder

Detailhandel er i høj grad blevet en nordamerikansk affære. Amerikanske Walmart har længe indtaget førstepladsen som verdens største, men det er ikke mange år siden, at europæiske detailgiganter som Carrefour, Tesco, Ahold og Metro også var blandt de 10 største i verden.

I dag er hele syv af de 10 største fra USA, og af de fire nævnte europæiske giganter er det kun franske Carrefour, der stadig er i top 10 med en niendeplads baseret på en årsomsætning i 2016 på 84 mia. dollar – svarende til 516 mia. kr. Og Carrefour, Metro og Tesco sælger alle sammen mindre nu, end de gjorde fem år tidligere, mens hollandske Ahold er fusioneret med belgiske Delhaize. Alligevel indbringer det kun en 14. plads til fusionsvirksomheden.

De største europæere på listen er ikke længere hypermarkeds-specialister, men de to tyskbaserede discountkæder Aldi på en plads som nummer 8 og Lidls ejer Schwarz Gruppe som nummer 4 med en 2016-omsætning på 99,3 mia. dollar – 609 mia. kr.

Amazon sprinter mod toppen

Fjerdepladsen til tyske Schwarz er dog kun til låns, fordi den spritnye liste over de 250 største detailvirksomheder i verden – Deloittes Global powers of retailing 2018 – er baseret på de seneste regnskaber offentliggjort i 2017.

Det indebærer, at listens nummer seks, Amazon.com, reelt allerede har passeret flere af de foranliggende med en fortsat voldsom vækst i 2017. Formentlig nåede Amazons salg sidste år op i en størrelse, hvor onlinegiganten blev nummer to globalt.

Men det får vi først at vide, når både Amazon, listens toer, Costco, og treeren Kroger har offentliggjort omsætningen i det det nye regnskabsår.

Costcos 2016-omsætning landede på 119 mia. dollar, Krogers på 115 mia. og Walmarts på svimlende 486 mia. dollar – lige i underkanten af 3000 mia. kr.

Ingen danske i top 100

Der er lang vej ned til de første nordiske virksomheder på listen – og endnu længere til de største danske med Dansk Supermarked helt nede på en plads som nummer 114. Coop Danmark er nummer 171. Jysk er endnu ikke stor nok til at nå op mellem de 250 største. Ikea på 27. pladsen har en omsætning på 38 mia. dollar og svenske rødder, men er nu registreret i Holland.

H & M snupper plads nummer 42, og vi skal helt ned på plads nummer 80 for at finde Nordens største dagligvarekoncern ICA. Dagrofas største ejer Norgesgruppen er nummer 110, og den norske ejer af Rema 1000 og 7-Eleven, Reitangruppen, nummer 134.

DEL
Forrige artikelSupermarkeder skal tilpasses de lokale kunder
Næste artikelNetsupermarked går ind i priskrigen
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.