Det skal være slut med at falde over plastik på strandene, og producenter af plastikprodukter får nu et udvidet ansvar for deres produkter.

Blandt andet skal produkter som tamponer og balloner mærkes med information om deres påvirkning på miljøet, hvis de ikke smides i den rigtige skraldespand.

EU’s medlemslande, Parlamentet og Kommissionen er netop blevet enige om et plastikdirektiv, der også forbyder sugerør, tallerkener-, bestik og vatpinde af engangsplastik.

Plastikdirektivet har til formål at begrænse de store mængder plastikaffald, der ofte ender på de europæiske strande og i verdenshavene.

– Der er virkelig tale om et ambitiøst tiltag, og fra dansk side bakker vi op om direktivet, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Den danske regering præsenterede for få uger siden en plastikhandleplan: Handlen skal halvere salg af plastikposer på fem år, der blandt andet forbyder tynde plastikposer samt stiller krav om betaling for plastikposer alle steder.

Dagligvarehandlen er forberedt

Forbuddet mod engangsbestik, -tallerkner, vatpinde, og sugerør af plastik vil reducere plastikaffaldsgenstande på de europæiske strande med 17 pct.

Direktivet stiller samtidig krav om, at producenter og importører af cigaretfiltre, engangskopper, fødevarebeholdere, indpakningsposer, vådservietter, balloner og fiskeredskaber med komponenter af plastik skal tage ansvar for indsamling og affaldsbehandling af deres produkter.

I praksis betyder det eksempelvis, at tobaksproducenter får en forpligtelse til at betale regningen for de mange cigaretskod, som smides i det offentlige rum.

Forslaget blev fremlagt af Kommissionen i maj i år og forventes formelt vedtaget i foråret.

Direktivet betyder, at varer, der i dag er på hylderne i de danske supermarkeder, snart skal væk. Og handlen er forberedt. I maj lancerede de danske dagligvarekoncerner også en plan for afskaffelse af blandt andet engangsbestik og vatpinde af plastik: Rema 1000 vil genbruge kødbakkerCoop går med i kampen mod plastikPlastkampen intensiveres med udspil fra Salling