EU giver Danmark særstatus på kyllinger

Danske slagtekyllinger er salmonellafri, derfor skal importerede kyllinger også være det

Foto: Colourbox

Importerede slagtekyllinger skal fremover være testet fri for salmonella. Det skyldes, at danske kyllinger i årevis har været det, og nu har EU, ti år efter at Danmarks sendte en ansøgning, givet landet særstatus.

- Det er en stor sejr for fødevaresikkerheden. Vi kan nu være så godt som sikre på, at der ikke er salmonella i det kyllingekød, vi køber i supermarkedet eller spiser på restauranterne. Hvad enten kødet er fra Danmark eller udlandet, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Mens der i 1992 var salmonellabakterier i 14 pct. af alle undersøgte prøver udtaget fra danske slagtekyllingeflokke, var tallet i 2017 kun 0,3 pct.

- Fjerkræbranchen har arbejdet systematisk og målrettet med bekæmpelse af salmonella, og det bærer nu frugt. Det er takket være en dygtig og vedholdende indsats fra især den nuværende Miljø- og Fødevareminister, Miljø- og Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen, at Danmark nu opnår særstatus, og det er en stor sejr for de danske forbrugere, siger Martin Hjort Jensen, formand for Erhvervsfjerkræsektionen i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Danmark slutter sig dermed til Sverige og Finland, der er de eneste andre EU-lande, som har særstatus for salmonella. De to lande bevarede deres status som salmonellafri, da de blev optaget i EU.

I 2012 fik Danmark en tilsvarende særstatus for æg.

DEL
Forrige artikelDansk Supermarked betalte 203 mio. kr. i selskabskat
Næste artikelEuro-Outlets gået konkurs
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.