Esben Lunde Larsen fyres som fiskeriminister

Karen Ellemann overtager roret som fiskeriminister efter en række uheldige sager for Esben Lunde Larsen

Esben Lunde Larsen mister posten som fiskeriminister. Foto: Claus Bjørn

Statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte i går at fratage partifællen Esben Lunde Larsen ansvaret som fiskeriminister og i stedet overlade roret til Karen Ellemann.

Samarbejdet mellem nu forhenværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen og fiskeriordførerne fra en stor del af Folketingets øvrige partier var på et historisk lavpunkt efter stærk kritik af ministeren. Og særligt samarbejdet med Dansk Folkeparti var betændt.

Torsdag i denne uge stod Esben Lunde Larsen således til at forklare sig i et samråd om, hvorvidt han havde brugt sine embedsmænd til at modarbejde Folketingets partier omkring, hvordan fiskeripolitikken skal udformes.

Et samråd, Esben Lunde Larsen altså nu undgår.

Med udskiftningen fortsætter Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister, mens Karen Ellemann får udvidet sit resortområde, hvor hun i forvejen er minister for ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Om udskiftningen udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen følgende:

– For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af. Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisionen om indførelsen af omsættelige kvoter i dansk fiskeri, der offentliggøres om kort tid.

– For det andet er fiskeribranchen stærkt udfordret af Brexit, fordi den lander store mængder fisk i britisk farvand. Med ressortændringen får vi et større fokus på at styrke de internationale alliancer, der sikrer, at hele rigsfællesskabet kommer så stærkt ud på den anden side som muligt.