Erhvervsminister erkender problemer med udbudslov

Rasmus Jarlov (K) erkender, at ordregivningen i forbindelse med offentlige udbud ikke altid fungerer efter hensigten

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) erkender problemer med udbudsloven overfor FødevareDanmark Foto: Steen Brogaard

Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevarevirksomheder, har man længe været dybt frustrerede over den nuværende udbudslov.

Ifølge brancheorganisationen virker loven ikke efter hensigten, og i mange tilfælde udelukker den små og mellemstore fødevarevirksomheder fra at byde ind på offentlige udbud.

FødevareDanmark har ved flere lejligheder gjort den forhenværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) opmærksom på problemet.

Evalueres i 2020

Nu foreligger der et svar fra den nye erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), hvori han erkender, at der er problemer.

Det sker blandt andet med henvisning til en evaluering fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvoraf det fremgår, at i 44 pct. af de tilfælde, hvor ordregiveren ikke havde opdelt udbuddet i delkontrakter, manglede der en forklaring.

Dette er ifølge erhvervsministeren ”ikke acceptabelt”, hvorfor problemet vil blive taget med i en planlagt evaluering af udbudsloven i 2020.

Et svar, som til dels glæder FødevareDanmark.

– Vi har længe forsøgt at få fokus på, at der er store problemer forbundet med udbudsloven. Vi oplever blandt andet, at de mindre fødevarevirksomheder slet ikke får mulighed for at byde ind på de offentlige udbud, hvilket går stik imod udbudslovens intention, siger Torsten Buhl, adm. direktør i FødevareDanmark.

Han opfordrer dog erhvervsministeren til at få evalueret lovgivningen før 2020.

– Hvis erhvervsministeren har erkendt et problem, som vi har peget på i flere år, så kan jeg slet ikke se, at der er nogen grund til at vente til 2020 med at få kigget på loven, siger Torsten Buhl.