Erhvervsmand tager kampen op med Bolander

AGF-formand Lars Fournais er de selvstændige brugsforeningers bud på en ny Coop-formand. Kandidaten vil samle hele Coop, understreger han

Lars Fournais. Foto: Steen Gyldendal

Der er store uenigheder mellem de tre kædeforeninger i Coop, der repræsenterer de selvstændige brugsforeninger, og Coops ledelse. Kritikken fra de selvstændige foreninger går især på Coops strategi og det faldende indtjeningsniveau.

Det fik i slutningen af 2017 kædeforeningerne til at gå på jagt efter en kandidat til Coops kommende formandsvalg den 14. april.

Nu har de selvstændige kædeforeninger i samarbejde med et rekrutteringsbureau fundet kandidaten i form af den østjyske erhvervsmand Lars Fournais.

I ti år har han været bestyrelsesformand for fodboldklubben AGF og har tidligere også været adm. direktør for en række store virksomheder som Saint-Gobain Distribution og Brødrene Dahl, ligesom han sidder som bestyrelsesmedlem i blandt andet Danske Invest og OK. Sidstnævnte selskab har også Coop-formand Lasse Bolander med i bestyrelsen.

Den tunge erfaring fra erhvervslivet, mener de selvstændige kædeforeninger, er det, der skal til for at hamle op med Lasse Bolander, der har siddet på posten i ti år – og som også genopstiller til formandsvalget til foråret.

– Jeg har haft nogle rigtige gode samtaler med det bagland, der ønsker mig opstillet. Det er ikke lige noget, man siger ja til på en eftermiddag. Det er en opgave, der kræver at man kan samle et hold omkring sig. Og samtalerne har givet mig den tryghed, der skal til for at sige ja til opgaven. Jeg er en udpræget holdspiller, der tror på, at man får de bedste resultater ved at gøre tingene i fællesskab. Jeg er ikke kun formand for den fraktion, der peger på mig. Jeg vil være formand for hele Coop, siger Lars Fournais om sit kandidatur.

Større sammenhængskraft
Trods store bestyrelseserfaring har formandskandidaten ikke tidligere ført valgkamp. Det skal han nu frem mod valget den 14. april.

Og Lars Fournais vil nu ud og gøre sig fortjent til formandsposten.

– Jeg har bevæget mig i forskellige virksomhedstyper, hvor jeg er vant til at arbejde med komplicerede problemstillinger og opbygge relationen mellem hovedkontoret og marken. Jeg vil arbejde for en større sammenhængskraft i Coop og for, at Coop er en grundlæggende sund virksomhed hele vejen rundt. Den konkurrence, der er frem i tiden, kræver, at Coop tjener flere penge, siger Lars Fournais.

Han har i sinde at fortsætte som bestyrelsesformand for AGF, selv om han skulle blive valgt som Coop-formand af de 124 medlemmer i Coops landsråd.

– Nu vil jeg koncentrere mig om formandsvalget, og det er bestemt ikke nogen let opgave, der venter. Hvis jeg bliver valgt, tager jeg den derfra. Bliver jeg ikke valgt, påvirker det ikke mine bestyrelsesposter, siger Lars Fournais.

Sidste år blev Dansk Supermarked i øvrigt koncernpartner i AGF. Lars Fournais mener dog ikke en formandspost i både AGF og Coop kommer på tværs af Dansk Supermarkeds sponsor-interesser.

– Sponsorater er noget, der ligger på direktionens bord, så det kan sagtens skilles ad. AGF har et fantastisk samarbejde med Dansk Supermarked, og det håber jeg kan fortsætte, siger Lars Fournais.

Og ifølge meldingerne Dansk Supermarkeds kommunikationsdirektør Mads Grand behøver AGF ikke frygte tabet af en storsponsor, hvis Lars Fournais også vælges som formand for Coop.

– Det har vi ikke noget problem med. Vi kan godt være sammen om både bedre mad og bedre fodbold, lyder svaret fra Mads Grand.