Ejendomme løfter Dansk Supermarkeds milliardoverskud

En fremgang i Dansk Supermarkeds overskud sidste år blev trukket af koncernens ejendomsselskab. Indtjeningen på detailhandel i Danmark gik tilbage

Dansk Supermarked solgte Næstved Storcenter, der bl.a. rummer denne Bilka, for 978 mio. kr. i december 2017. Gevinsten fra salget pynter i regnskabet for 2017. Foto: Hans Juhl

Da Næstved Storcenter i december sidste år skiftede ejer for den nette sum af 978 mio. kr., sikrede den store handel samtidig Dansk Supermarked et bedre overskud i 2017 end året før.

Salget til den internationale kapitalforvalter Blackrock medførte nemlig, at Dansk Supermarkeds ejendomsselskab passerede milliarden i årets resultat og mere end fordoblede bundlinjen til 1,11 mia. kr. – mod 526 mio. kr. i 2016.

Det fremgår af årsrapporterne fra Dansk Supermarked og Dansk Supermarked Ejendomme, som er blevet offentligt tilgængelige først i maj.

Centersalget i Næstved var nævnt i den pressemeddelelse om årets resultater, som Dansk Supermarked Group sendte ud 26. april – men ikke i en hovedrolle.

Imidlertid udgjorde nettogevinsten fra salget over 800 mio. kr.

Ingen nedtoning

I Dansk Supermarked mener man dog ikke at have underdrevet betydningen af det sydsjællandske centersalg.

– Vi mener ikke selv, at vi nedtoner effekten, for vi nævner det et par gange i pressemeddelelsen, at centeret blev solgt sidste år. Og det er helt korrekt, at størstedelen af regnskabsposten med salg af ejendomme på 863 mio. kr. stammer fra salget af Næstved Storcenter. Vi er rigtigt glade for salget, så det nedtoner vi bestemt ikke, siger Dansk Supermarkeds finansdirektør Anders Hagh til Dansk Handelsblad.

Dansk Supermarked foretrækker selv at se forretningen som en helhed – og har fremlagt alternative EBIT-driftsresultater, hvor både salgsgevinsten fra Næstved og kraftigt øgede af- og nedskrivninger sidste år er trukket ud.

Det gav stort set identiske driftsoverskud på 2,1 mia. kr. i både 2016 og 2017. Den ekstraordinære gevinst fra Næstved gav imidlertid Dansk Supermarked Group mulighed for at overgå overskuddet fra året før – med en bundlinje, der blev forbedret med 376 mio. kr. i 2017 til 1,7 mia. kr.

Svagere EBIT-resultat i dansk detail

I den danske detailhandel, butikker og online, som er placeret i Dansk Supermarkeds moderselskab, faldt EBIT-overskuddet til 466 mio. kr. mod 743 mio. kr. i 2016.

Men det skal udelukkende tilskrives de større af- og nedskrivninger sidste år.

Før de poster steg årets driftsoverskud med 112 mio. kr. til 1,3 mia. kr.

– Vi er superstolte af vores underliggende resultat og den underliggende drift, der blev forbedret i 2017. Det er også derfor, at vi ikke skriver så meget om Næstved Storcenter, for det er den underliggende drift, vi har mest fokus på, siger Anders Hagh.

DEL
Forrige artikelKims henter vækst i konfekture
Næste artikelAlternativet: Hæv tobaksafgift med 75 pct.
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.