DSK hilser udspil om landsbyers fremtid velkommen

Kommunernes planlægning af f.eks. detailhandel har afgørende betydning for landsbyers overlevelse, mener DSK

Ifølge DSK har detailhandelsplanlægningen en helt afgørende betydning for de små samfunds udvikling. Arkivfoto: Henrik Denman

Et stigende antal danskere vælger at bosætte sig i storbyerne, men for regeringen er det vigtigt, at det er attraktivt at leve og bo udenfor de største byer. Flere landsbyer skal gennem en omstilling for at blive levedygtige.

I dag har Udvalget for levedygtige landsbyer afleveret deres anbefalinger til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til, hvordan regeringen, kommunerne og de enkelte lokalsamfund kan skabe stærke og levedygtige landsbyer. Udvalget har skrevet 17 anbefalinger.

De Samvirkende Købmænd hilser det velkommen, hvis kommunerne i fremtiden forpligtes til en strategisk planlægning for landsbyerne, for den kommunale planlægning af f.eks. detailhandel har afgørende betydning for landsbyers overlevelse, mener DSK.

– Storby-borgmestrene har efter kommunalreformen stort set brugt alle kræfter på at konkurrere med hinanden om storby-profilering og mod hovedstaden på bekostning af udviklingen i kommunernes små samfund, siger adm. direktør for DSK, John Wagner, i en pressemeddelelse.

Landsbyernes tilstand

John Wagner er medlem af erhvervsministerens Udvalg for levedygtige landsbyer.

– For mig er det vigtigste forslaget om, at kommunerne i fremtiden skal foretage en vurdering af de enkelte landsbyers tilstand, udfordringer og muligheder som element i en strategisk planlægning for kommunens landsområder og landsbyer, siger han.

Han håber, at et folketingsflertal følger anbefalingen.

– Det vil forhåbentlig åbne øjnene hos flere byrådsmedlemmer for, at de ikke bare har et ansvar for kommunens største by, men måske i endnu højere grad for de mindre samfunds udvikling, siger John Wagner.