Drikkemælk uden spor af GMO

Fra midt juni vil al dansk drikkemælk fra Arla være fra køer, der ikke er fodret med genmodificerede afgrøder

Foto: Arla

Sidste efterår annoncerede det landmandsejede Arla, at al dansk drikkemælk inden udgangen af 2017 vil komme fra køer, der ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder.

Processen med at udfase foderet er gået hurtigere end ventet. Derfor kan Arla allerede fra midt juni – et halvt år før planen – garantere, at al dansk drikkemælk fra Arla kommer fra køer, der ikke er fodret med GMO-foder.

Arla 24 bliver, sammen med butikskædernes egne mærker, første danske drikkemælk fra konventionelle gårde, der bærer den garanti.

Opbakning fra dagligvarehandlen
Initiativet har mødt stor opbakning fra butikskæderne, som får leveret mælk fra Arla til egne mærker. Konverteringen gælder årligt 500 mio. liter mælk, oplyser Arla og betyder, at al Arlas varemærkede mælk samt mælk fra butikskædernes egne mærker er fra køer fodret uden genmodificerede afgrøder.

– Vi er nu tæt på at være helt i mål med at udfase foder med genmodificerede afgrøder. Det betyder, at vi som de første i Danmark, med stor opbakning fra dagligvarehandlen, kan love de danske forbrugere, at al frisk dansk drikkemælk fra Arla er fra køer, der ikke er fodret med GMO-foder. Det er vi stolte over. Arla 24-mælk er en af vores mest solgte mælk. Derfor var det første prioritet for os at sikre, at netop den mælk er fra køer, der ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder, siger landedirektør i Arla Danmark Jakob B. Knudsen.

Når Arla kan indfri målet et halvt år før tid, skyldes det, at landmændene har været i stand til hurtigt at omstille sig til de nye processer. Arla producerer hvert år 5 mia. liter mælk. Heraf går 500 mio. liter til drikkemælk, og det er dem, mejeriet nu konverterer til mælk fra køer, der ikke får GMO-foder.

– Vores analyser viser, at forbrugerne er villige til at betale mere for mælk fra køer, der ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder. Hvis forbrugerne tager godt imod initiativet på drikkemælk, vil vi overveje at omlægge en større del af vores danske mælkeproduktion, så alle vores produktkategorier på sigt bliver lavet af mælk fra køer, der har fået foder uden genmodificerede afgrøder, siger Jakob B. Knudsen.