Detailhandlens krimidatabase fejrer ti år

I Crimestat udveksler detailbutikker viden om røverier, butikstyverier og indbrud med hinanden. Kriminaliteten mod detailhandlen er faldet støt de seneste ti år

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

I denne måned fejrer Crimestat, detailhandlens database over butikskriminalitet, 10 år.

Crimestat er etableret i regi af Dansk Erhverv, der fejrer jubilæet med en krimikonference på Børsen på fredag den 28. februar.

Der vil blandt andet være indlæg med repræsentanter fra Coop og Salling Group, der vil dele deres erfaringer om butikstyveri og deres ønsker til området i fremtiden.

Læs også: Justitsminister vil skærpe straf for butikstyveri

Det var et ønske om at vide mere om, hvor og hvordan kriminaliteten ramte detailhandlen, da den steg markant i 2009, der var bevæggrund for at etablere databasen året efter.

Kæderne registrerer i databasen den kriminalitet, de oplever i butikkerne, i Crimestat, og siden 2010 er antallet af registreringer i Crimestat steget betragteligt.

Kriminaliteten er faldet gevaldigt, siden Crimestat blev oprettet. Rigspolitiets tal for røverier viser, at antallet af røverier er 70 pct. færre end for 10 år siden, hvor antallet var på sit højeste med 1162 røverier.

Læs også: Mængden af røverier er faldet med 70 pct. på ti år

Den positive udvikling har dog ikke sat Crimestat i stå. Som det nyeste tiltag blev det i 2017 muligt at lave elektronisk politianmeldelse af butikstyverier via Crimestat.

Nu kæmper Crimestat for at få lov at dele videoovervågningsbilleder af kriminelle internt mellem erhvervsdrivende, og Dansk Erhverv afventer nu kun Datatilsynets godkendelse.

Læs også: Nej til at vise billeder af butikstyve