Danskerne kommer let til kød

Schweizerne har de højeste kødpriser i verden, mens Ukraine har nogle af de laveste. Til gengæld skal ukrainerne arbejde ti timer for at købe et kilo

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Danskerne er det folk i verden, der skal arbejde færrest timer for at få kød på bordet. Således skal vi kun arbejde 0,3 timer for at kunne købe et kilo kylling. Skal der gris på bordet, skal der arbejdes 0,7 time. En hel time går der på arbejdspladsen, når vi lægger oksekød i indkøbskurven, og en lille smule mere, hvis en dansk forbruger vil købe lam.

Det viser en ny analyse af verdens kødpriser fra cateringformaet Caterwings.

Undersøgelsen viser, at den nominelle pris langt fra siger noget om, hvor meget den enkelte forbruger reelt har mulig for at købe. Caterwings har regnet ud, hvor meget en borger i et givent land skal arbejde for at købe et kilo af forskellige kød- og fisketyper. Der er her taget udgangspunkt i mindste- eller gennemsnitslønnen for ufaglært arbejde, og kødprisen er gennemsnitsprisen uden tilbud i de største byer.

Værst er det for en egypter, der skal arbejde mere end 44 timer for at købe et kilo fisk, mens inderen skal arbejde knap 40 timer for et kg grisekød.

Danmark på 7. pladsen

Kigger man på de nominelle priser, ligger Danmark på en 13. plads, når det kommer til prisen på oksekød, der ligger 30 pct. over gennemsnitsprisen i verden. Prisen for kylling ligger kun 16,7 pct. over gennemsnittet, og Danmark ligger her på en 14. plads.

Schweiz har verdens dyreste kød, og Ukraine har det billigste, når man kigger på den nominelle pris. Men schweizerne skal kun arbejde mellem 1,4 og 3,4 timer for at købe et kilo kød – afhængig af type, mens ukraineren skal arbejde mellem 3,4 og 13,1 timer for at købe den samme mængde.

Det betyder da også, at ukraineren kun spiser 48,5 kilo kød per borger om året, men schweizeren spiser 74,7 kilo.

De danske forbrugere spiser i gennemsnit 95,2 kg kød og fisk om året, og det bringer os på en 7. plads. I bunden ligger Indien, hvor borgerne kun spiser 4,4 kg kød om året.

DEL
Forrige artikelOplevelser skal konkurrere med nethandel
Næste artikelCoop trækker nyt våben i priskamp  
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.