Danskerne grænsehandler i stigende grad på nettet

Når danskerne køber ind på nettet, vælger flere også netbutikker uden for landets grænser. 10 pct. har købt ind uden at kende webshoppens nationalitet

Foto: Colourbox

Når danskerne sætter sig ved en computer for at handle, er der flere, der vælger en webshop, der ikke har adresse i Danmark.

Noget tyder faktisk på, at nationaliteten slet ikke er afgørende for mange handler.

Hver tiende dansker, der har handlet på nettet inden for det seneste år, har benyttet en webshop, som de ikke kendte nationalitet på. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Og det tal er stigende, formentlig i takt med at flere udenlandske webshops får danske sites.

I statistikken er nethandlende blevet spurgt, hvor de har handlet inden for det seneste år.

I 2015 var det kun 5 pct., der havde købt ind i en webshop, som de ikke vidste, hvor havde hjemme.

Knap hver anden (49 pct.) har benyttet en webshop i et EU-land uden for Danmark.

Mens mængden af handlende, der har købt ind i et andet EU-land har kørt lidt op og ned mellem 42 og 49 pct., er der sket en støt stigning i nethandlende, der har benyttet en webshop uden for EU.

I 2015 var det hver femte handlende, der havde benyttet en webshop uden for EU. Det tal er steget til hver fjerde – eller fra 20 pct. til 25 pct. – i 2018.

Hele 87 pct. af de nethandlende har købt ind via en dansk webshop inden for det seneste år.

Unfair konkurrence

Ifølge Dansk Erhverv er det de billige priser i ikke mindst de kinesiske webshops, der trækker.

– Mange udenlandske webshops navnlig fra Kina reklamerer med meget lave priser. Som forbruger skal man altid bruge sin sunde fornuft og overveje, om et tilbud er for godt til at være sandt. Det er det desværre ofte, når vi taler om varer fra f.eks. Kina, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Den såkaldte e-grænsehandel overhalede ifølge tal fra Dansk Erhverv allerede den fysiske grænsehandel i 2016.

Organisation peger dog på, at handlen kan være konkurrenceforvridende.

– Vi er ikke bange for konkurrence, men det skal være konkurrence på fair vilkår. Når man let kan undgå at betale moms og afgifter, er det jo ingen kunst at være billigst, men det er kun fordi myndighederne ikke tjekker varer fra f.eks. Kina godt nok, siger Henrik Hyltoft.

Dansk Erhverv foreslår konkret, at myndighederne kontrollerer langt flere pakker, og at der betales moms af alle varer uanset pris. I dag skal man kun betale moms af varer til en værdi over 80 kroner fra lande uden for EU.