Danske Slagtermestre stævner Vestager for EU-Domstolen

Brancheorganisationen mener, spildevandafgiften favoriserer de store slagterier og angriber EU-konkurrencekommissær Margrethe Vesterager for dobbeltrolle i sagen

Konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, er bestemt ikke populær i brancheorganisationen Danske Slagtermestre. Arkivfoto: Mauro Bottaro

Danske Slagtermestre har onsdag den 15. august stævnet den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, for inhabilitet i en sag om spildevandsafgift, oplyser brancheorganisationen i en pressemeddelelse.

Baggrunden er EU-Kommissionens afgørelse – og i særdeleshed Margrethe Vestagers rolle – i sagen om spildevandsafgiften.

I 2013 fremlagde den daværende SR-regering med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) en vækstplan for erhvervslivet, der bl.a. indeholdt en markant lettelse på spildevandsafgiften for større virksomheder.

Det betød, at store slagterier med et årligt vandforbrug på over 20.000 kubikmeter fremover fik en rabat på 60 pct. på spildevandsafgiften.

Undren over Vestagers dobbeltrolle

Danske Slagtermestre mener, der er tale om konkurrenceforvridning, der går ud over en række små og mellemstore fødevarevirksomheder, og organisationen klagede til EU-Kommissionen, som har afvist at forfølge sagen yderligere.

En afgørelse, som er underskrevet af Margrethe Vestager.

– Jeg må sige, at jeg finder det højst besynderligt, at Margrethe Vestager står som underskriver af en afgørelse i en sag om en lovgivning, som hun selv i sin tid som minister var en stærk drivkraft bag, siger Leif Wilson Laustsen, formand for Danske Slagtermestre.

Store slagterier opnår i dag en afgiftsreduktion, der giver dem en rabat på 55 pct. per slagtet gris, de mellemstore slagterier får en rabat på 10 pct., mens de små ligger på 3 pct., påpeger Danske Slagtermestre.

– Denne urimelighed har vi forsøgt at gøre EU-Kommissionen klart i fire et halvt år, og nu er den kommet med en afgørelse, der er helt hen i vejret. Så nu ser vi os nødsaget til gå til EU-Domstolen, siger adm. direktør Torsten Buhl fra Danske Slagtermestre.