Danske bryggerier vil være bæredygtige

Danske øl skal i fremtiden brygges CO2-neutralt, lyder visionen fra Bryggeriforeningen - Carlsberg er allerede godt i gang.

Carlsberg har med bæredygtighedsprogrammet bl.a. en ambition om at stoppe udledningen af CO2. Foto: Carlsberg

Carlsberg har fået sit første CO2-neutrale bryggeri. Det er bryggeriet Falkenberg i Sverige, der nu er helt drevet af biogas og grøn elektricitet.

Sidste år lancerede Carlsberg-gruppen et nyt bæredygtighedsprogram med titlen “Together Towards ZERO – sammen mod nul”.

Carlsberg har med bæredygtighedsprogrammet bl.a. en ambition om at stoppe udledningen af CO2. Ambitionen understøttes af et mål om at fjerne CO2-udledning fra alle bryggerier og opnå en 30 pct. reduktion i udledningen i hele værdikæden.

Ambitionen er at nå målet inden 2030. Det betyder bl.a., at Carlsberg-gruppens bryggerier skal bruge 100 pct. vedvarende elektricitet og fjerne kul som energikilde inden 2022.

Dansk vision

Carlsberg er langt fra ene om ambitionen om at blive mere miljøvenlige.

Bryggeriforeningen har lanceret en vision om, at danske øl skal brygges CO2-neutralt. Bryggerierne skal anvende 100 pct. grøn el, og flasker eller dåser skal være 100 pct. cirkulære.

Bryggeriforeningen fremlagde sidste år bryggeriernes visioner om cirkulær økonomi på en konference på Christiansborg. På konferencen ville Bryggeriforeningen dele sine erfaringer på området med andre brancher og komme med input til regeringens kommende strategi for cirkulær økonomi.

Direktør i Bryggeriforeningen, Niels Hald, nævner som eksempel på cirkulær økonomi de økonomiske gevinster, når bryggerierne opsamler og genbruger den kulsyre, der dannes under gæringen af øl, og bruger den til at karbonisere øl og læskedrikke.

Andre eksempler er, når bryggerierne opsamler vand, varme og damp og genbruger det andre steder i produktionen. Det bedst kendte eksempel er det danske pant- og retursystem for dåser og flasker.

– Men vi skal videre med den cirkulære økonomi – både af hensyn til økonomien og miljøet, siger Niels Hald.

Klimaforandringer

I Sverige fører Carlsberg visionen om bæredygtig produktion ud i livet.

– Klimaforandringerne er måske den største udfordring vores samfund står overfor, både for borgere, regeringer og virksomheder over hele verden, og vi er meget tilfredse med den positive udvikling i Carlsberg Sverige. Dette understreger vores vilje til at bidrage til at takle klimaforandringerne samtidig med, at regeringerne fokuserer på at skalere og fremskynde forandringerne. Carlsberg Gruppen vil fortsat forfølge vores ambitioner og mål, da vi stræber efter at bryg-ge for en bedre dag i dag og dagen i morgen, siger bæredygtighedsdirektør Simon Boas Hoffmeyer, Carlsberg Group.

Sveriges velfungerende infrastruktur og tilgængelighed af biogas fra nettet gør det muligt at konvertere til fuldt vedvarende kilder ved at købe grøn energi, mens andre løsninger vil blive implementeret på markeder, hvor dette ikke er en mulighed.

DEL
Forrige artikelEr en mandel i makronen vildledning?
Næste artikelMatas vil samarbejde med flere apoteker
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.