Dansk økopolitik får FN-pris

Danmark har fået FN’s Future Policy Award i sølv for det politiske arbejde med at fremme økologi

Dansk økologipolitik får fornem pris af FN. Foto: Økologisk Landsforening

Herhjemme bryster vi os at at være i verdensklasse, når det gælder økologi. Derfor er det også rart, når den indstilling anerkendes internationalt. Ikke mindst fra en institution som FN.

Danmark har netop modtaget FN’s Future Policy Award for “Økologiplan Danmark 2011-2020 – sammen om mere økologi”. En politisk plan, som tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) igangsatte i 2011.

-Jeg er umådelig stolt over, at FN nu slår fast med syvtommersøm, at andre lande kan bruge vores resultater til at fremme økologi. At vi kan være en inspirationskilde. Det helt nye vi gjorde i denne økologiplan, var at satse på økologi i de offentlige køkkener. De 500.000 daglige måltider i det offentlige skulle bidrage med efterspørgsel efter økologi, forklarer Mette Gjerskov i en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening.

Læs også: Dansk økopolitik med i kapløb om FN-pris

– Samspillet mellem et stærkt offentligt mål, støtte til udvikling i køkkenerne og økologernes mobilisering på varesiden har givet resultater. Det bidrager til, at vi når vores oprindelige mål om fordobling af det økologisk areal i Danmark. Det er ikke hver dag, at så ambitiøse politiske mål bliver til virkelighed, siger hun.

Slået af Indien

Også Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, glæder sig over prisen.

– Vi er helt fantastisk stolte over, at vores økologipolitik får så stor en anerkendelse på globalt plan. Ligesom med vindmølleeventyret har et vedholdende og visionært politisk fokus og investeringer bidraget til at gøre Danmark til verdens førende økologination, siger han i pressemeddelelsen.

Sølvhædren deles med Ecuador og Brasilien, mens førstepladsen – hvis man nu absolut skal rangliste de politiske initiativer – går til den indiske stat Sikkim, hvor al landbrugsjord er certificeret økologisk.