Danmark holder fast i økologisk førsteplads

Danskerne er stadig de forbrugere i verden, der køber mest økologi, viser nye tal fra Eco Web

Danskerne er stadig de største øko-forbrugere i verden. Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen

De danske forbrugere holder fast i førstepladsen, når det handler om, hvem der køber flest økologiske varer. Det viser nye tal fra Eco Web, der har opgjort, hvilke lande, der har de mest økologi-orienterede forbrugere.

I 2016 var markedsandelen for økologiske varer 9,6 pct. i Danmark, men svenskerne haler hastigt ind på de danske forbrugere med en markedsandel på 8,7 pct. i 2016.

Samlet set omsatte de svenske forbrugere fødevarer for knap 300 mia. kr. i 2016. Hele 25,4 mia. kr. blev brugt på økologi. Tallene viser også, at eksporten af danske, økologiske fødevarer til Sverige fra 2013-2015 næsten er fordoblet til omkring 400 mio. kr.

Eksportfremstød i Sverige
Det gør Sverige til Danmarks næststørste eksportmarked for økologi. Den store stigning i øko-eksport til Sverige skal gerne øges de kommende år. Derfor er Landbrug & Fødevarer i dag draget over sundet sammen med Kronprinsparret og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, siger om eksportfremstødet:

– Danmark er verdensmestre i økologi, men det er skønt, at svenskerne bider os i haserne. Den voksende svenske interesse for økologi giver fantastiske muligheder for at lande gode aftaler og få afsat flere danske højværdi-fødevarer. Jeg er stolt af den store efterspørgsel på danske kvalitetsprodukter i Sverige, og jeg tror bestemt, at vi kan øge eksporten yderligere.

Eksportfremstødet skal være med at sætte fokus på danske, økologiske fødevarer og på dansk kalve- og grisekød. Det er arrangeret af Den Danske Ambassade, Landbrug & Fødevarer, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danish Export Association, Håndværksrådet og Visit Denmark.