Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU

De danske fødevarepriser er 47 pct. dyrere end gennemsnittet i EU. Det private forbrug i Danmark er kun middelmådigt i EU-sammenhæng

Arkivfoto: Henrik Frydkjær

Eurostat har undersøgt den europæiske købekraft og sammenlignet forbrugerpriserne landene imellem.

Og med et prisniveau på 41 pct. over EU-gennemsnittet har Danmark de absolut højeste forbrugerpriser i hele EU.

Kun EFTA-landene Schweiz og Island har endnu højere priser i Europa med forbrugerpriser, der er henholdsvis 61 pct. og 50 pct. mere end EU-gennemsnittet, oplyser Danmarks Statistik på baggrund af tal fra Eurostat.

Og ifølge Eurostat ligger de danske priser på fødevarer og drikkevarer uden alkohol 47 pct. over EU-gennemsnittet og overgås dermed kun af Schweiz og Norge, som ligger henholdvis 72 og 63 pct. over de gennemsnitlige forbrugerpriser i EU.

Det private forbrug halter
Udover prisindeksniveauet for husholdningerne har Danmarks Statistik også offentliggjort tal over det individuelle forbrug i EU.

Og kigges alene på det private forbrug i Danmark, ligger det langt under forbruget i lande som Tyskland og Storbritannien.

“Kigger vi alene på den del af forbruget, som vi selv bestemmer direkte over, nemlig det private forbrug, så imponerer vi langt fra i Danmark. Vores private forbrug ligger kun på EU gennemsnittet til trods for at BNP er 24 pct. højere end EU gennemsnittet – og vi ligger under gennemsnittet for Euroområdet. Tyskland ligger her 20 pct. højere end EU gennemsnittet – og vi bliver overhalet af lande som Storbritannien, Finland, Belgien, Frankrig og Italien”, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Medregnes det individuelle offentlige forbrug i statistikken ligger det danske forbrug 13 pct. over EU-gennemsnittet.