Dagrofa trækker rig købmandsfond i minus

KFI og adm. direktør Jesper Loiborg løftede driften i 2016. Men KFIs ejerandel i Dagrofa trak alvorligt ned. Arkivfoto: Henrik Frydkjær

Underskud er sædvanligvis ikke noget, man forbinder med købmandsfonden KFI.

Men ikke meget er normalt efter et regnskabsår, hvor det blev besluttet at nedlægge discountkæden Kiwi, som KFI er medejer af via en betydelig ejerandel i Dagrofa-koncernen.

I udgangspunktet kan fonden ellers notere sig et rekordhøjt driftsoverskud på kerneforretningen med især udlejning af butiksejendomme og -inventar på 205 mio. kr. – mod 148 mio. kr. året før.

Men et kolossalt underskud i Dagrofa på 655 mio. kr., som hovedsageligt stammer fra tab i Kiwi og beslutningen om at lukke kæden, sender KFIs bundlinje i det røde felt med et minus på 42 mio. kr. I 2015 blev det til et overskud på 126 mio. kr.

Uden Dagrofa-effekten ville 2016 ellers være endt med et overskud efter skat på omkring 230 mio. kr.

KFIs adm. direktør Jesper Loiborg må konstatere, at det er vilkårene.

– Det er en naturlig følge af en udvikling, der har været i et associeret selskab. Men sådan er det, siger han.

 

Balanceret vækst

Årets omsætning og investeringerne er også vokset i KFI, som har en erklæret målsætning om at blive en endnu stærkere faktor i købmandssektoren, end det allerede er tilfældet.

Ejendomsinvesteringerne løb op i 334 mio. kr., mens årets omsætning nåede det højeste niveau de seneste fem år med 392 mio. kr. – uden at markedsudviklingen har hjulpet til.

– Omsætningen stiger med 15 mio. kr. – eller ca. 4 pct. Det flugter med vores 2018-strategi, så vi har faktisk leveret, hvad vi skulle. På den måde er det tilfredsstillende. Vi har været ude at hente omsætning på nye investeringer og moderniseringer, siger Jesper Loiborg.

– Det er en balanceret vækst, så derfor betragtes regnskabet set under et som tilfredsstillende. Vi har jo også have vækst på den primære drift – alt det, vi selv kan styre, siger han.

Loiborg lægger dog ikke skjul på, at fonden meget gerne vil finde de rigtige projekter til at få nogle flere penge ud i arbejde, og han forventer yderligere aktivitet i indeværende år.

Fondens uddelinger til købmænd og sektoren nåede i 2016 næsten 100 mio. kr. – med 72,5 mio. kr. i tilskud til butikker og 26,7 mio. kr. til projekter til gavn for købmandssektoren bredt.

 

DEL
Forrige artikelJesper Møller ind i KFI’s bestyrelse
Næste artikelFoodService Danmark køber Grambogård
Jesper Veber Knudsen
Har i mere end 15 år siden uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole beskæftiget sig med erhvervsjournalistik om især detailhandel og fødevarer. Før Dansk Handelsblad har han bl.a. arbejdet på Foodwire.dk, Økologi & Erhverv og som medredaktør på Levnedsmiddelbladet. Er daglig leder af bladets redaktion og skriver især nyheder og analyser.