Dagligvaresalget ligger under 2016-niveau

Selv om salget af fødevarer og andre dagligvarer viser fremgang for april, er salget i februar-april stadig under 2016-niveau

Danskerne købte lidt flere dagligvarer i april sammenlignet med måneden før. Arkivfoto: Hans Juhl

Danmarks Statistik er netop kommet med detailomsætningsindekset for april, og statistikken rummer set med dagligvarebranchens briller både en god og en dårlig nyhed.

Den opløftende nyhed er, at salget af kategorien fødevarer og andre dagligvarer havde en fremgang på 0,3 pct. i forhold til marts.

Samtidig er salget også gået frem, hvis man måler april 2017 med samme måned sidste år. Her er salget steget med 0,4 pct., hvilket formentlig hænger sammen med påsken, der i år netop faldt i april, hvor den i 2016 faldt i slutningen af marts.

Den dårlige nyhed er, at fødevaresalget målt over en tre måneders periode fra februar til april stadig halter et godt stykke efter niveauet fra 2016.

Ifølge Danmarks Statistik er faldet på minus 2,2 pct., hvilket skyldtes et par svage salgsmåneder i februar og marts i år sammenlignet med samme måneder i 2016.

Dansk Erhverv hæfter sig ved, at detailhandelssalget var 0,3 pct. højere i april end i marts, og at den opadgående kurve i detailomsætningen er fortsat siden årsskiftet.

– Alt i alt er det positivt, at detailhandlen er kommet godt fra land her i 2017. Det indikerer nemlig, at der fortsat er gang i det danske private forbrug – og det er og bliver altså den vigtigste vækstmotor for dansk økonomi lige i øjeblikket, beretter Jonas Spendrup Meyer, økonom i Dansk Erhverv.