Dagligvaresalget holdt niveauet i december

December blev en af de bedste måneder for dagligvarehandelen i 2017. Arkivfoto: John Ehbrecht

Helt friske tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af fødevarer og andre dagligvarer klarede sig bedre i julemåneden december 2017, end vi har været vant til længe.

Omsætningen i landets dagligvarebutikker landede på samme niveau som i december 2016, hvor der langt de fleste øvrige måneder sidste år har været tale om faldende salg.

Med en neutral udvikling i december, når man korrigerer for prisudviklingen, lander de sidste tre måneder af 2017 på en samlet tilbagegang på 0,9 pct. sammenlignet med samme periode af 2016.

Glade forbrugere

Samtidig er der blevet offentliggjort nye tal for forbrugernes humør i Danmarks Statistiks forbrugertillidstal. De viser en fremgang til en værdi på 8,2 her i januar – fra 6,5 i december. Det er noget af det højeste i de seneste år.

For hele 2017 var gennemsnitsværdien 6,9, mens det i 2016 kun var 3,1. Hos Dansk Erhverv er cheføkonom Steen Bocian ikke et sekund i tvivl om, at opsvinget er godt og grundigt i gang:

– Der var generelt fremgang i alle forbrugertillidens underindeks undtagen forventningerne til familiens økonomiske situation om et år. Indekset for landets økonomiske situation ligger meget højt. Det økonomiske opsving er tydeligt for alle. Niveauet for forbrugertilliden er så højt, at vi må forvente yderligere vækst i det private forbrug i år, siger han.