Coops topduo varmer op til valg

Ugens leder, Jesper Veber Knudsen, ansvarshavende redaktør

Ansvarshavende redaktør på Dansk Handelsblad Jesper Veber Knudsen
Foto: Ulrik Samsøe Figen

Starten på 2018 har været så stille, at man fornemmer, at en storm kan bryde løs når som helst. Det er ikke til at vide, hvorfra og hvordan – men den kommer.

Væksten er så lav og markedsændringerne så tydelige, at dagligvareaktørerne har brug for nye, markante tiltag for at skabe sig selv mere fremtidssikrede positioner – så fremtidssikret som noget nu kan blive i en tid, hvor forandringstempoet er kommet på speed. Det er imidlertid meget jordnære tanker, der bliver leveret i to nytårsbudskaber fra makkerparret i markedsleder Coop Danmarks top:Bestyrelsesformand Lasse Bolander og adm. direktør Peter Høgsted.

I Coop-ledernes blad Butikslederen taler Bolander og Høgsted direkte til det bagland af især stærke selvstændige SuperBrugser, der har givet dem kamp til stregen sidste år, kulminerende med meldingen om, at de opstiller en modkandidat til Bolander, når Coop går til formandsvalg i april.

Hvor især Høgsted tidligere har slået meget ud med armene i et forfriskende opgør med indgroede mønstre i handelen, er den del nu nedtonet kraftigt.

Høgsted og Bolander kommer bl.a. deres kritikere i møde med et stort fokus på at få skåret i omkostningerne – og andre mere driftsnære temaer som f.eks. prissætningen på tværs af Coop-kæderne.

Lasse Bolander foreslår en slags Coop-version af den største konkurrent Dansk Supermarkeds store prisøvelse i varehuskæden Føtex i 2017, hvor der blev sænket priser for 250 mio. kr.

– Med et fælles lavprissortiment til ens priser undgår du som kunde at stå i Kvickly lørdag formiddag og tænke, at den her vare kan jeg få billigere i Fakta, siger Bolander til Butikslederen.

Foreløbig er der ikke noget nyt om, hvem der stiller op mod Bolander. Og nu er der mindre end tre måneder tilbage, før formandsvalget finder sted midt i april. Tiden arbejder for den siddende formand. Der er trods alt mange i Coops Landsråd, der skal overbevises om en ny kandidats fortræffeligheder – med mindre det bliver én fra den allerøverste skuffe af kendisser – for eksempel en folkekær, men for tiden arbejdsløs tidligere minister?

Jeg vover derfor pelsen og spår, at makkerparret Lasse Bolander og Peter Høgsted fortsætter i deres respektive jobs på den anden side af valget. Til gengæld vil jeg give mig selv den kattelem, at en meget kendt profil med klare oppositions-budskaber måske kan vende op og ned på billedet af en modkandidats chancer for at blive Coop-formand.

Mon ikke vi er meget klogere på det om en måneds tid?