Coops topchef: For få kvinder tager springet opad

Adm. direktør Peter Høgsted vil se nærmere på, hvad der afholder kvinderne fra tage karrierespringene opad i Coop

Foto: Ulrik Samsøe Figen

Dansk dagligvarehandel er en mandsdomineret verden med meget få kvinder i den allerøverste top. Faktisk er 43-årige Stina Glavind den eneste kvinde i direktionen og koncernledelsen i samtlige de virksomheder, der opererer på det danske dagligvaremarked.

Hos Coop har man en ambition om, at kvinder skal udgøre 40 pct. af virksomhedens øverste ledelsesniveau. Og den ambition er Coop endnu ganske langt fra at indfri. I både 2016 og 2017 var der således nul kvinder i Coops direktion, mens Stina Glavind var eneste kvinde i den otte personer store kædeledelse.

Ifølge Coops topchef, Peter Høgsted, er der i dag for få kvinder internt i Coop, der har viljen til en dag at blive en del af milliardvirksomhedens koncernledelse.

– Jeg synes, vi har for få. Vi har faktisk relativt mange souschefer af begge køn, men vi har for få kvinder, der tager springene op og bliver butikschefer. Der, tror jeg, vi har en opgave i at lære af vores kvindelige souschefer, hvad det er, der afholder dem fra at tage det sidste step. Der er ingen tvivl om, at de har talentet til at gøre det, siger Peter Høgsted, adm. direktør hos Coop.

Den bedst egnede

I 2020 er det Coops udmeldte mål, at de kvindelige medlemmer skal udgøre 40 pct. af Coops koncerndirektion. Trods få år til at indfri ambitionen får det nu ikke Peter Høgsted til med lys og lygte at lede efter en ny kvinde, der kan indtræde i koncerndirektionen.

– Man skal altid ansætte den bedst egnede kandidat, uanset køn. Dagligvarebranchen er i høj grad mandsdomineret, når vi kommer op på de øverste ledelseslag. Og her tror jeg, at vi som branche, herunder også Coop, har en opgave med at få set på, hvordan vi kan gøre vores ledelsesjob endnu mere attraktive for både mænd og kvinder.

– For der må åbenbart være noget i vores måde at udvikle og tilbyde lederjob på, som gør, at kvinder fravælger topjobbene, siger Peter Høgsted.