Coop: Vi har brug for de helt unge i butikkerne

Landbutikkerne kan ikke undvære skoleeleverne, men reglerne er for komplicerede. Nu skal Coop mødes med Arbejdstilsynet

Coop vil fyre alle unge under 15 år.

Sådan lød det i store dele af dagspressen mandag. Men sagen er meget mere kompliceret, og rent faktisk har koncernens landbutikker brug for de helt unge.

– Vi har brug for de unge, der fortsat går i folkeskolen – ikke mindst i de butikker, der ligger så langt ud på landet, at de lidt ældre, der går på gymnasium, ikke kan nå hjem, siger Coops arbejdsmiljøchef, Thomas Hermann.

– Vi vil også meget gerne være med til at tage det sociale ansvar, det er at ansætte de unge – blandt andet fra de udsatte boligområder. Men reglerne er meget komplicerede. Så komplicerede, at ikke en gang de tilsynsførende fra Arbejdstilsynet kan forklare dem, siger Thomas Hermann.

Han fortæller, at historien om, at Coop ikke vil ansætte unge mellem 13 og 15 år, tog sit udspring i en ny rapport fra Center for Boligsocial Udvikling, der viser, at de unge har en vigende tilknytning til arbejdsmarkedet.

– Den kommenterede vi, og så udviklende historien sig til, at vi ville fyre alle unge under 15 år. Det er ikke korrekt, men det er rigtigt, at jeg fraråder butikkerne at ansætte de helt unge, og i Fakta har man ikke haft unge under 15 år i de otte år, jeg har været i Coop, siger han.

Nye og flere undtagelser

Bekendtgørelsen om unge i den skolepligtige alders arbejde blev revideret sidste år, og ændringerne trådte i kraft til nytår.

– Listen over, hvad unge under 15 år må, er blevet længere. Blandt andet står der nu, at de unge må ekspedere i en mindre butik. Men grænserne er ikke blevet mere tydelige. Kun én ting er helt sikkert: Lige meget hvad en ung gør, så er det vores ansvar – og os, der får bøden – også selv om den unge kender reglerne, siger Thomas Hermann.

Coop har fået en række påbud den seneste tid samt en bøde på 14.000 kr.

– Den fik vi, fordi en knægt startede en maskine, som han ikke måtte benytte. Drengen lægger ikke skjul på, at var instrueret i, at han ikke måtte – eller at han gjorde det på trods, fortæller Thomas Hermann.

Han er ganske godt tilfreds med resultatet af hele debatten.

– Jeg har fået et møde med Arbejdstilsynet og håber, at der kommer mere klarhed over reglerne, siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer sig ifølge Berlingske villig til at kigge på, om reglerne er for stramme.

 

DEL
Forrige artikelEr du gammel nok?
Næste artikelHans Just i nyt rekordregnskab
Helle-Karin Helstrand
Er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 2000 og har stort set siden været tilknyttet Dansk Handelsblad. Har i perioder også arbejdet freelance på en lang række magasiner og fagblade. Skriver nyheder, reportager og redigerer avisens navnestof. Tager billeder og mindre videoer.